Ny forskning: Sådan påvirker dine følelser dit kæledyr

30/09/2023 09:36

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Agria Dyreforsikring
Hvordan og hvor tæt du knytter dig til dit kæledyr har betydning for dyrets personlighed og trivsel

Mest læste i dag

En gruppe forskere fra Helsinki Universitet har grundigt undersøgt et tidligere uudforsket område, nemlig hvordan individuelle personlighedstræk og adfærdsmønstre hos både mennesker og dyr påvirker trivslen og velværet for både kæledyr og deres ejere.

Forskerne har en klar overbevisning: Der er en sammenhæng mellem ejerens og kæledyrets personlighed og trivsel. Desuden kan den måde, vi knytter os til vores kæledyr på, have betydelig indflydelse på adfærden hos vores hunde og katte.

Angst og bekymring påvirker dyrene

Forskerne har taget udgangspunkt i tilknytningsteorien fra psykologien, som normalt anvendes til at beskrive, hvordan børn knytter sig til deres forældre. I dette nye studie undersøger de, hvordan individuelle personlighedstræk og adfærdsmønstre hos både mennesker og dyr kan påvirke eventuelle udfordringer i tilknytningen mellem mennesker og deres dyr.

Aada Ståhl, en psykolog og ph.d.-studerende, er en del af forskergruppen, der står bag denne undersøgelse. Hun forklarer, at for visse kæledyrsejere indebærer forholdet til deres dyr ikke blot glæde og lykke, men kan også føre til negative følelser som bekymring og angst.

"Angst i forbindelse med tilknytning betyder, at dyreejeren er overdrevet bekymret for, at der kan ske noget negativt, såsom at dyret kan blive sygt eller gå bort på en eller anden måde. Dette er relateret til karaktertræk hos kæledyrsejeren, såsom dårlig mental sundhed og neurotisk personlighed," forklarer Aada Ståhl.

Adfærd skaber afstand

Undersøgelsen har også afsløret en anden form for usikker tilknytning mellem kæledyr og deres ejere, kendt som undgående tilknytning. Dette indebærer, at ejeren forsøger at opretholde en vis afstand til kæledyret, især når det kommer til hundes adfærd.

"Afvigende tilknytning ses hos kæledyrsejere, der har hunde med uønsket adfærd, såsom impulsivitet, distraktion eller endda aggression," siger Aada Ståhl.

Som hund, så herre

Aada Ståhl og hendes forskergruppe har også undersøgt kæledyr og deres ejere med en sund og tryg tilknytning.

"Dyr, der har en tendens til at søge nærhed og interaktion, ses ofte i en lignende tendens hos deres ejere. Dette betyder, at hunden eller katten og dens ejer har et tættere forhold til hinanden. Tidligere studier har allerede vist klare sammenhænge mellem menneskers personlighedstræk og den type forhold, de har til deres kæledyr. Men det er helt nyt, at dyrenes personlighedstræk og adfærdsmønstre kan forbindes med kvaliteten af ejerens tilknytning," påpeger Aada Ståhl.

"Kvaliteten af forholdet mellem mennesker og kæledyr har en væsentlig indflydelse på vores liv sammen. Derfor kan viden om sammenhængen mellem personlighedstræk og tilknytning gøre det nemmere at vælge den type kæledyr, der passer bedst til en."

  • Undersøgelsen hedder "Improving Human-Pet Relationships: New Research Explores the Unique Bond Between Owners and Companion Animals" – dvs. "Forbedring af forholdet mellem mennesker og dyr: Nye opdagelser kan forklare det unikke bånd mellem kæledyrsejere og deres kæledyr".

  • Projektet er udført af en forskergruppe, ledet af professor Hannes Lohi ved Helsinki Universitet, med støtte fra Agria og SKK Forskningsfond.

  • Undersøgelsen omfattede 2.724 kæledyrsejere, 2.545 hunde og 788 katte og er dermed et væsentligt bidrag til forståelse af dyrepsykologi.