Firkantet væsen med 24 øjne opdaget i dam i Hongkong, viser undersøgelse

29/02/2024 19:34

|

Nicolai Busekist

Foto: YouTube/Hong Kong Baptist University
En gruppe forskere gjorde et opsigtsvækkende fund i en dam i Hongkong, hvilket de ikke havde regnet med.

Mest læste i dag

En gruppe forskere sænkede et net og hentede vand op fra en dam i Hongkong. Da de kiggede nærmere på deres fangst, fandt de et væsen formet som en kube med 24 øjne, der kiggede tilbage på dem - og dermed opdagede de en ny art.

Forskerne fandt væsenet skjult i vandet i en dam ved Mai Po Naturreservat, ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Zoological Studies. De vendte tilbage tre somre i træk og fortsatte med at finde flere af disse væsner. Det skriver Miami Herald.

Forskerne analyserede dyrene og opdagede en ny art af cubomeduse, viser undersøgelsen. Cubomeduser er gopler, der er opkaldt efter deres 'kubeformede' kroppe. Denne gruppe af gopler indeholder 'nogle af de mest giftige marine dyr i verden.'

Den nye art, Tripedalia maipoensis, har en gennemsigtig krop med en svag hvidlig farvetone, viser billeder. Goplen, der måler mindre end en tomme i længden, har tre tentakler, der strækker sig fra hvert hjørne af dens krop, viser undersøgelsen.

Foto: Hong Kong Baptist University

Den har hele 24 øjne arrangeret i sæt af seks, sagde forskerne. På hver side har væsenet to større øjne, som er omgivet af fire mindre øjne kendt som pit- og slidsøjne. To af disse øjne bruges til at se billeder, mens de andre fire bruges til at detektere lys, lyder det fra Hong Kong Baptist University.

Goplen har 'pedalformede strukturer' ved bunden af sine tentakler, der fungerer som 'årer', siger forskerne. Disse 'årer' gør det muligt for goplen at svømme hurtigere end andre typer af gopler. Når den svømmer, ser den ud, som om den pulserer, da den skubber sin krop fremad. Det viser en video fra Hong Kong Baptist University.

Foto: Hong Kong Baptist University

Forskere identificerede denne gople som en ny art, fordi den var genetisk og fysisk forskellig fra andre gopler. De navngav dyret efter Mai Po-området, hvor det blev opdaget.

Qiu Jianwen, lederen af forskerholdet, beskrev Mai Po-området som 'forholdsvis godt undersøgt' og bemærkede, at denne opdagelse 'fremhæver den rige mangfoldighed af marint liv i Hongkong og endda i hele Kina', siger han i en pressemeddelelse.

Det er i øvrigt den første gopleart, der er blevet opdaget i kinesiske farvande. Mai Po Naturreservat ligger i det nordlige Hongkong.