Dyrenes Beskyttelse med klar opfordring til danskerne: Hvis I ønsker at fodre fuglene i vinteren, skal I ændre metoden

13/12/2023 13:13

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvis I ønsker at fortsætte, er ændringer altafgørende, lyder advarslen.

Mest læste i dag

"Mange foretrækker det traditionelle foderbræt i den bedste hensigt, men desværre kan brugen af det medføre mere skade end gavn. Havenes fugle kan faktisk blive syge af det. Problemet opstår, når flere fugle deler det samme foderbræt, hvilket kan resultere i forurening af maden med afføring og dermed sprede sygdomme mellem fuglene," advarer biolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse og tilføjer:

"Hygiejne er lige så vigtig for fuglene, som det er for os mennesker. Vi ville jo aldrig skylle vores tallerkener i toilettet."

Michael Carlsen anbefaler i stedet brugen af en foderautomat:

"På en god foderautomat holdes mad og afføring adskilt. Undgå derfor automater med et trug i bunden," oplyser Michael Carlsen.

Foderautomater til frø kan købes i trælasthandlen, planteskoler samt visse supermarkeder. Når det kommer til valg af frø, påpeger biologen, at der er en sammenhæng mellem de fyldte frø og de fuglearter, der tiltrækkes. Han råder også til at undgå frøblandinger:

"Brug kun én type frø i én automat og en anden type i en anden automat. Hver fugl har typisk en præference, og hvis der er en blanding, ender de med at spilde meget, inden de finder det ønskede," forklarer biologen fra Dyrenes Beskyttelse.

Mejsekugler fra supermarkederne anbefales heller ikke. Disse kugler består ofte af en hård fedtblanding med tilsatte frø, som fuglene ikke gavner af, advarer biologen:

"Det er nærmest som fuglejunkfood, og desuden er de pakket ind i plastiknet, hvilket udgør en fare for havenes dyr. Hvis du alligevel bruger købekugler, så klip nettet af, inden du lægger dem ud," råder Michael Carlsen. Han fremhæver to egnede alternativer:

"For eksempel kan du hænge hjemmelavede fedtkogler op i buske og træer, eller du kan sprede æbler ud på græsplænen. Men husk at placere æblerne enkeltvis med et par meters mellemrum, så en solsort ikke monopoliserer dem og forhindrer andre fugle som sjagger og vindrossel i at få adgang."

Gode råd til brug af foderautomat:

 1. Anskaf en foderautomat uden trug, så fuglene ikke har afføring i maden. 

 2. Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter, hvilket kan udvikle sig til frø-spild.

 3. Placér altid foderautomaten tæt på buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.

Lav dine egne fedtkogler

Det skal du bruge:

 • Kogler (fyrrekogler er mest egnede)

 • Natursnor

 • Økologisk fedt

 • Økologisk havregryn

Sådan gør du:

 • Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, så de åbner sig.

 • Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.

 • Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens er klæbrig og fast.

 • Tag en kogle, og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.

 • Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.