Kom knæsmerterne til livs med disse tips

08/06/2023 19:52

|

Mikkel Preisler

Mest læste i dag

Knæene er meget udsatte, og derfor oplever mange at få smerter i dem. Nogle oplever dem ved specielle typer træning eller ved overbelastninger, mens andre kronisk har ondt i knæene. Læs med her, for at se hvad du kan gøre ved dine knæsmerter.

Hvad er knæsmerter?

Der er mange grunde til, at folk lider af knæsmerter, og der er forskellige typer af knæsmerter. Nogle kommer efter skader, andre efter overbelastninger på den ene eller den anden måde. Det er vigtigt at man får fastlagt den specifikke årsag til smerterne, så man opnår den bedste behandling. Der er dog nogle typer knæsmerter, der er meget almindelige, og som mange mennesker vil få i løbet af livet.

Knæskader

Ligesom ethvert andet led på kroppen, kan knæene blive påvirket af forskellige typer af skader. Det kan være forstuvninger, brud eller overrivning af sener og ledbånd.

Overbelastning af knæet

Hvis knæene gentagende bliver belastede, kan man få overbelastning i knæene. Det kan forårsage vedvarende smerter og stivhed i knæene, og det kræver hvile, før det går over igen.

Slidgigt

En anden årsag til at man oplever smerter i knæene, er hvis man har slidgigt. Her bliver brusken i knæene nedbrudt over tid, og det kan også forårsage smerter og stivhed.

Betændelse i knæet og bursit

Hvis slimsækken på forsiden af knæet er irriteret, kan der ligeledes opstå smerter og hævelser. Det kan både opstå fra sportsskader, slag, situationer hvor du har siddet meget på knæ, eller betændelse med bakterier i slimsækken. Hvis det skyldes bakterier, skal du kontakte lægen, da det kan være nødvendigt med enten medicin eller udsugning af væske fra knæet.

Hvordan kan man undgå knæsmerter?

Hvis man gerne vil undgå knæsmerterne i første omgang, er der nogle forskellige ting man kan gøre, for at nedsætte risikoen.

Opvarmning

Hvis man vil undgå knæsmerter, er det vigtigt, at du husker at varme dine led, heriblandt dine knæ, godt op, inden du træner. På den måde undgår du at få overbelastning i leddene.

Brug ordentligt fodtøj

Sko med god støtte og stødabsorbering kan gøre underværker, da de reducerer belastningen af knæene. Derfor kan det godt betale sig at købe ordentlige sko, selvom de ofte er lidt dyrere.

Styrketræning

Træning af musklerne omkring knæene kan hjælpe med at stabilisere knæene, og det vil derfor hjælpe knæene mod eventuelle skader.

Sørg for at træn rigtigt

Når du træner, om det er løb, styrketræning eller en anden form for sport, er det vigtigt at du er opmærksom på, hvordan du bruger dine knæ, så du undgår skader.

Hvordan behandles bursit?

Hvis die knæskader kommer på grund af en bursit, skal du selv gøre en indsats, så det ikke kommer tilbage. Sørg for ikke at belaste knæet, undgå at ligge på dem, og brug eventuelt medicin, der dæmper betændelsen.

Kontakt en læge eller en kiropraktor

Hvis du oplever gentagende smerter i knæene, er det en god idé at kontakte en læge eller kiropraktor med speciale i knæ. De vil kunne hjælpe med at vurdere, hvorfor smerterne er opstået i første omgang. Desuden vil en kiropraktor kunne hjælpe med at finde træning og øvelser til dig, så dine knæ fungerer optimalt igen.