Mand fanget af fartkamera på E45 - men han fik også en bøde for andet end hastighed

03/07/2025 20:52

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Presse-fotos.dk
Han fik to bøder. En for fart og en for...

Andre læser også

Sommeren er over os, og snart vil mange danskere søge sydpå for at komme væk fra hverdagens stress og jag.

Nogle vælger at rejse langt væk, mens andre foretrækker friheden ved en kort tur over Øresund til vores svenske naboer.

Planlægger du at tage bilen med til Sverige, er der god grund til at være ekstra opmærksom bag rattet. En særlig trafikregel kan nemlig hurtigt ende med at koste dig en dobbelt bøde.

Med ny teknologi og øget fokus på trafiksikkerhed kan en enkelt forseelse i trafikken i dag få større konsekvenser end tidligere – især hvis du bliver fanget af et fartkamera.

En ny svensk dom har understreget, at fartkameraer kan bruges til mere end blot at måle hastighed.

Det skriver mediet Marcus Oscarsson.

Fartkamera fangede mere end fart
I oktober sidste år blev en 55-årig mand fotograferet af et fartkamera på E45-motorvejen i Sverige. Han kørte 86 km/t på en strækning, hvor hastighedsgrænsen var 70 km/t. På billedet fra kameraet kunne man desuden se, at han holdt en mobiltelefon i hånden.

Selvom manden nægtede sig skyldig, blev han dømt for begge forseelser og idømt en samlet bøde på 3.150 svenske kroner. Dommen betragtes som usædvanlig og har vakt stor opmærksomhed.

Flere medier og motorblogs fremhæver, at sagen kan blive begyndelsen på en ny praksis i Sverige, hvor fartkameraer også bruges til at dokumentere andre overtrædelser end hastighed.

Det er dog ikke første gang, det er sket. Allerede i 2019 fik en anden bilist en bøde for at have mobilen i hånden, efter at være blevet fanget på et fartfoto – også dengang på E45.

Reglerne i Sverige og Danmark
Siden 2018 har det været ulovligt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørsel i Sverige. I Danmark blev reglerne strammet i 2019, så det i sig selv er strafbart blot at holde en telefon i hånden bag rattet – uanset om du taler, skriver eller blot holder den.

Det er dog tilladt at bruge en fastmonteret telefon, så længe det ikke forstyrrer kørslen. Har du telefonen i hånden – også selvom du blot tjekker noget – er det ulovligt.