Først nu indser folk det: Det står AM og PM for

08/08/2023 13:15

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Mange er velinformerede om, at AM spænder fra midnat til kl. 12 om formiddagen, mens PM dækker den efterfølgende del af dagen. Ikke desto mindre er der en del personer, der ikke forstår, hvad disse bogstaver faktisk repræsenterer.

Mest læste i dag

Hvis du nogensinde har spekuleret på, hvad AM og PM repræsenterer, når du ser dem på et ur, som eksempelvis et fra England, er du ikke alene. Disse forkortelser udgør en del af det 12-timers tidsformat, der anvendes i flere lande, inklusive USA, England, Canada og Australien. Men hvad betyder de i virkeligheden?

AM og PM er latinske forkortelser. AM står for 'Ante meridiem', hvilket betyder 'før middag', og PM står for 'Post meridiem', hvilket betyder 'efter middag'. Dette 12-timers system opdeler dagen i to perioder, hver på 12 timer. Den første periode, angivet som AM, strækker sig fra midnat til middag. Den anden periode, angivet som PM, dækker de 12 timer fra middag til midnat.

Men hvad med midnat og middag?

Hverken midnat eller middag kan logisk klassificeres som enten før middag (AM) eller efter middag (PM). For eksempel repræsenterer midnat præcis 12 timer efter middag på den foregående dag og 12 timer før middag på den følgende dag. De fleste digitale ure og kilder, herunder timeanddate.com, betegner dog midnat som 12 AM og middag som 12 PM. Selvom det nøjagtige øjeblik for middag ikke passer ind i nogen af disse kategorier, er timen efter, fra 12:00:01 til 12:59:59, tydeligt efter middag.

For at undgå forvirring, når man refererer til det præcise øjeblik for middag eller midnat, anbefales det at bruge betegnelserne 12 middag og 12 midnat i stedet.

Så næste gang du kigger på et ur, og det viser 10 AM, ved du, at det er 10 timer efter midnat, og hvis det viser 4 PM, er det fire timer efter middag. Det er enkelt, når man først forstår det, men det er overraskende, hvor mange mennesker der ikke er bekendt med disse forkortelsers faktiske betydning.