Nogle gange viser tilsyneladende almindelige fund sig at være langt mere værdifulde, end man først tror.
I 2015 gjorde en australsk mand, David Hole, et bemærkelsesværdigt fund, da han gik rundt med sin metaldetektor i Maryborough nær Melbourne. Området, der ligger i Australiens berømte Goldfields-region, fik ham til at håbe på, at den tunge, usædvanlige sten, han fandt, kunne være en guldklump.
Hole forsøgte at afsløre stenens indre ved hjælp af både en klippesav og syre, men ingen af metoderne virkede. Fascinationen for stenen forsvandt dog ikke, og han besluttede sig for at tage den med til Melbourne Museum for en professionel vurdering.
Her tog sagen en uventet drejning, rapporterer Sciencealert.
Det viste sig nemlig, at stenen ikke indeholdt guld, men i stedet var en sjælden meteorit. Geologen Dermot Henry forklarede, at stenens overflade bar tydelige spor af dens rejse gennem atmosfæren. "Den havde dette skulpturelle, fordybede udseende," sagde han.
Meteoritten, som vejer hele 17 kilo, blev navngivet Maryborough efter det område, hvor den blev fundet. Med sine 4,6 milliarder år er den en uvurderlig kilde til viden om solsystemets oprindelse. Meteorittens indre indeholder blandt andet små, krystalliserede dråber kaldet kondruler, og dens høje jernindhold betyder, at den klassificeres som en H5 almindelig kondrit.
"Meteoritter giver os et unikt indblik i fortiden og hjælper os med at forstå, hvordan vores solsystem blev dannet," forklarede Henry og understregede fundets videnskabelige værdi.
Forskerne mener, at meteoritten stammer fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter og har ligget på Jorden i op til 1.000 år. Dens sjældenhed gør den faktisk mere værdifuld end guld.
"Når man tænker på kæden af begivenheder, der skulle til for, at den blev opdaget, er det næsten utroligt," bemærkede Henry.