Tidlige tegn på demens kan vise sig i øjnene, før der opstår hukommelsesproblemer

15/05/2024 16:41

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En undersøgelse har vist, at visse ændringer i øjnene kan være et af de første tegn på den grusomme sygdom.

Mest læste i dag

Demens er ikke en specifik sygdom, men en samlebetegnelse for en række sygdomme, hvoraf Alzheimers er den mest almindelige.

Den grusomme sygdom er mere almindelig hos personer over 65 år, men demens kan ramme enhver i alle aldre. Almindelige symptomer inkluderer hukommelsestab og forvirring, men der er et mindre kendt advarselstegn, der kan vise sig i dine øjne.

En undersøgelse fra UCSF Weill Institute for Neurosciences fandt ud af, at scanninger af retina kan påvise væsentlige ændringer i blodkar, der kan være et tidligt tegn på Alzheimers sygdom.

Dr. Jørn Slot Jørgensen, der er førende øjenlæge ved Laser Eye Clinic London, udtalte sig om dette til Express.

"Nogle mennesker tror, at et besøg hos en øjenlæge kun er nødvendigt, hvis du har en øjensygdom eller har brug for synskorrektion. Men dette er en udbredt misforståelse, som også gælder for medicinske situationer generelt," sagde han.

"Faktisk kan en øjenlæge være den første læge, der diagnosticerer en medicinsk tilstand, fordi de første tegn kan vise sig i øjet."

Ifølge Dr. Jørgensen kan følgende symptomer tidligt ringe med alarmklokkerne i forhold til demens:

  • Ændringer i synet: Personer med demens kan opleve problemer med visuel opfattelse, herunder problemer med at bedømme afstande eller identificere farver og kontraster.

  • Vanskeligheder med at læse eller skrive: Demens kan føre til problemer med læseforståelse, sammenhængende skrivning eller forståelse af symboler og tal.

  • Visuelle hallucinationer: Nogle mennesker med demens kan opleve visuelle hallucinationer (se ting, der ikke er til stede).

  • Nedsat visuel hukommelse: At genkalde ansigter, steder eller genstande kan blive udfordrende for personer med demens.

Selvom synsændringer kan være de første advarselstegn, viser de sig ikke altid først. Lægen forklarede, at disse symptomer kan variere fra person til person.

"I nogle tilfælde kan disse tegn være subtile og kan måske ikke straks genkendes. Dog kan de i andre tilfælde blive tydelige nok til at udløse yderligere undersøgelser," sagde han.

Når du begynder at opleve ændringer eller problemer med dit syn, er det vigtigt at søge lægehjælp. Du bør tale med din læge så hurtigt som muligt. Regelmæssige besøg hos din optiker er lige så vigtige, da eksperten kan opdage potentielt skadelige ændringer, før symptomerne endda vises.

Desuden kan regelmæssige øjenundersøgelser måske hjælpe med at reducere din risiko for tilstanden, har Dr. Allon Barsam, kirurg og partner hos OCL Vision, tidligere sagt til Express.