En ny undersøgelse af 263 galakser giver yderligere bevis, der støtter teorien om, at vores univers muligvis befinder sig inden i et sort hul.
Ved at analysere data fra NASA’s James Webb Space Telescope opdagede forskere fra Kansas State University, at flertallet af de observerede galakser roterer i samme retning.
Dette fund modsiger tidligere antagelser om, at universet er isotropt – hvilket vil sige, at fordelingen af galakser, der roterer med uret og mod uret, burde være ligelig.
“Vi ved endnu ikke præcis, hvorfor dette sker, men der er to primære forklaringer,” udtaler Lior Shamir, lektor i datalogi ved Kansas State University, ifølge The Independent.
“En mulighed er, at universet blev født med en rotationsbevægelse. Dette stemmer overens med teorier som sort hul-kosmologi, der foreslår, at hele universet befinder sig inden i et sort hul.”
Hvad er sort hul-kosmologi?
Teorien om sort hul-kosmologi antyder, at Mælkevejen og alle andre observerbare galakser befinder sig i et sort hul, som blev dannet i et større, overliggende univers.
Denne teori stiller spørgsmålstegn ved flere grundlæggende kosmologiske modeller, herunder idéen om, at universet begyndte med Big Bang.
Den åbner også for muligheden for, at sorte huller i vores eget univers kan fungere som portaler til andre universer, hvilket potentielt understøtter hypotesen om et multivers.
Hvilken betydning har de nye resultater?
De seneste observationer giver endnu ikke endegyldigt bevis for sort hul-kosmologi, og yderligere forskning er nødvendig for at afdække de fulde konsekvenser.
Ifølge Shamir kan en alternativ forklaring på den ensrettede galakserotation være, at Mælkevejens egen rotationshastighed påvirker målingerne.
“Hvis dette er tilfældet, vil det kræve en omkalibrering af vores metoder til at måle afstande i det dybe univers,” forklarer Shamir.
“En sådan justering kan muligvis også kaste lys over andre uløste mysterier i kosmologien – for eksempel forskellene i universets ekspansionshastigheder og eksistensen af massive galakser, som ifølge nuværende afstandsmålinger synes ældre end selve universet.”
Undersøgelsen er offentliggjort i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society under titlen:
"The distribution of galaxy rotation in JWST Advanced Deep Extragalactic Survey."