Selvom det berømte transatlantiske skib Titanic ligger på omkring 4.000 meters dybde i midnatszonen, er dette ikke havets dybeste sted. Den dybeste zone er kendt som Hadalzonen og kan nå ned på over 10.000 meters dybde.
Hvad er 'Hadalzonen', der også er kendt som 'dødens sted'?
Dette sted er en del af oceanerne, der ligger under den abyssale zone. Dette sted starter ved 6.000 meters dybde og kan nå op til 10.000 meters dybde.
Det er karakteriseret ved total mangel på lys og har en meget lille koncentration af næringsstoffer. Navnets oprindelse kommer fra et fransk udtryk, der refererer til 'dødens sted'.
Ekspeditionen The Five Deeps udforskede dette område for nogle år siden og fandt nogle meget ukendte væsner. Desværre fandt de også plastaffald. Der var faktisk en skraldepose i havet på intet mindre end 10.928 meters dybde.
Hvad kan man finde i 'Hadalzonen'?
På grund af den totale mangel på lys anbefales det ikke at dykke ned i disse områder. Det er derfor nærmest heller ikke sket. Der er kun få undtagelser for steder, hvor man bør dykke ned, hvilket omfatter det mest ikoniske sted, som er Challenger Abyss i Marianergraven.
Alligevel er der plads til liv i denne del af havet. Det skal bemærkes, at der er få arter, der kan findes her, da de skal opfylde meget specifikke karakteristika for at kunne overleve på et af planetens dybeste steder. Ifølge Ecología Verde kan de udvikle:
Taktile vedhæng
Dominans af mørke farver
Store, teleskopiske øjne
Bioluminescente organer
I dette ugæstfri sted kan arter som dumbo-blæksprutter, kimærer, en type søstjerne og søpølser samt vandmænd trives. Derudover kan man også finde marine amfipoder, som er små krebsdyr.
Findes der flora i 'Hadalzonen'?
Som tidligere nævnt er der ingen planter i 'Hadalzonen'. Fraværet af lys er den primære årsag til, at der ikke er flora tilpasset de barske forhold på dette sted.
Dette udelukker fotosynteseprocessen, som er afgørende for en plantes korrekte udvikling, hvilket gør tilstedeværelsen af disse elementer på havbunden umulig.