Sjælden australsk mønt kan være næsten 70.000 kroner værd

18/06/2024 08:12

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Hvis du er så heldig at have denne australske mønt liggende derhjemme, kan du have rigtig mange penge liggende i skuffen.

Mest læste i dag

Australiere (og andre, der har mønter fra Australien) opfordres til at tjekke deres lommer for en sjælden 50 cent-mønt, der kan være næsten 15.000 australske dollars værd. Dette svarer til næsten 70.000 danske kroner.

Den australske 50 cent-mønt fra 1988 indeholder en betydelig fejl fra Royal Australian Mint. I 1988 blev det besluttet, at 50 cent-mønter skulle markere 200-året for First Fleets ankomst, hvorfor det normale våbenskjold blev fjernet. Det skriver Yahoo.

Dog slap nogle enkelte mønter igennem med det normale våbenskjold og datoen 1988 på bagsiden. Den sjældne mønt, kendt som en 'mule', kan være rigtig mange penge værd. Downies Collectables hævder, at der kun findes to af denne slags.

"En mundvandsfremkaldende mulighed for at sikre sig virkelig store sjældenheder... En af de to kendte 1988 50 cent coat of arms proofs," står der på Downies Collectables hjemmeside.

"Som sædvanligt betød skabelsen af en særlig 50 cent-mindemønt, at det normale våbenskjold ikke blev præget til cirkulation og naturligvis heller ikke inkluderet i bevis- eller myntersæt det år."

Derfor burde der ikke eksistere nogen 1988-mønter med et våbenskjold. Den 'ægte mule' blev dog skabt ved en utilsigtet sammenslutning af en mismatchet forside og bagside. Downies beskrev det som en 'sjældenhed af højeste orden'. Den, der får fingrene i denne mønt, kan tage deres møntsamling til 'uhørte højder'.

Australiere opfordres også til at holde øje med en særlig $1-mønt, der kan være op til 3.000 australske dollars værd, hvilket svarer til omtrent 13.700 kroner.

Numismatiker Joel Kandiah fra Perth opfordrede sine TikTok-følgere til at holde øje med $1-mønten præget i 2000 med en fejl, der kan give ejeren en betaling på helt op til 13.700 kroner online markedspladser, afhængigt af møntens tilstand.

Han forklarede, at møntsamlere i 2003 blev opmærksomme på en betydelig fejl, hvor mønter fejlagtigt blev produceret med den forkerte forside (hovedside). De 2000 mønter blev præget med den australske 10 cent-forside.