I Irland arbejdede Arkadiusz Grzyb som butikschef i en Lidl-forretning. Han udnyttede sin medarbejderrabat til at købe bagværk fra bagerafdelingen til en nedsat pris på 20 cent per stykke.
Normalt ville prisen have løbet op i 53 kroner, men da han tænkte, at bagværket alligevel skulle smides ud, besluttede han sig for at udnytte rabatten.
Desværre viste det sig, at denne handling ikke var acceptabel, da sagen blev undersøgt. Dette førte til, at han blev indkaldt til en disciplinær høring og efterfølgende blev afskediget fra sin stilling.
Det overraskede ham faktisk, da han først blev klar over anklagen for tyveri en måned før hans afskedigelse.
Grzyb protesterede imod sin afskedigelse, men hans klage blev afvist af arbejdsgiveren.
Dette tvang ham til at anlægge sag ved Irlands Workplace Relations Commission (WRC).
Under høringen forklarede han, at hans handling med at købe bagværk til nedsat pris på ingen måde kunne betragtes som en "alvorlig overtrædelse", som han var blevet anklaget for.
Desuden blev Grzyb også beskyldt for at have lukket bagerafdelingen 25 minutter før normal lukketid.
Han forsvarede sig ved at påpege, at det var en praksis, der var almindelig i andre butikker, hvor han tidligere havde arbejdet. Han mente, at dette hjalp med at få medarbejderne til at afslutte arbejdet hurtigere.
Grzyb argumenterede også for, at Lidl ikke led økonomisk tab som følge af hans handlinger, da bagværket alligevel var planlagt til at blive kasseret. Han hævdede derfor, at han faktisk hjalp virksomheden ved at købe det overskydende bagværk, som ellers ville have været værdiløst.
Urimelig afskedigelse
Ved afslutningen af sagen vurderede Davnet O'Driscoll fra WRC, at den person, der traf beslutningen om at afskedige Grzyb, ikke havde taget højde for hans "rimelige begrundelse".
O'Driscoll konkluderede, at Grzybs næsten 10 år som ansat i Lidl og det lille beløb, der var involveret, ikke blev tilstrækkeligt overvejet.
Desuden bemærkede O'Driscoll, at beslutningstageren ikke havde overvejet andre potentielle strafmuligheder, men valgte at gå direkte til afskedigelse.
Den endelige afgørelse lød på, at Grzyb var blevet uretmæssigt afskediget, men at han også selv havde bidraget til sin egen afskedigelse.
Som erstatning blev Grzyb tilkendt en sum på 158.000 kroner.