I dybden af et gammelt indonesisk tempel har en indgravering vakt nysgerrighed og debat blandt historie- og arkæologientusiaster. Mellem de hellige søjler i et ældgammelt tempel er der blevet fundet en skulptur, der viser en person køre på en cykel. Men hvordan er det muligt?
Denne usædvanlige indgravering har skabt mange teorier i løbet af årene. Nogle af dem antyder, at de gamle indonesere var i stand til at rejse på cykel længe før den faktisk blev opfundet.
Dette er naturligvis ikke sandt, men forskellige brugere på nettet har hævdet, at denne skulptur var bevis på, at cykler blev brugt i Indonesien for tusind år siden. Med andre ord, så blev de brugt, inden de officielt blev opfundet.
Som det ofte er tilfældet med historiske mysterier, er der dog en logisk og meget enklere forklaring bag dette tilsyneladende mysterium.
Dr. R. Kalaikovan, der er både øjenlæge og amatørforsker, besluttede at undersøge sagen. Under sine undersøgelser opdagede han, at templet blev renoveret i 1920'erne, hvilket var en periode, hvor cykler blev betragtet som en nyhed i regionen.
Den mest plausible teori? En dygtig billedhugger, der var fascineret af synet af dette værktøj, besluttede at forevige denne modernitet i sten. Dermed skabte han en forbindelse mellem fortid og nutid, som fortsætter med at forbløffe og fascinere enhver, der besøger det hellige sted.
Det er en repræsentation af den hollandske kunstner W.O.J. Nieuwenkamp, som rejste til Bali med sin cykel i 1904. Der findes mange lignende mysterier inden for arkæologien, men det er ikke dem alle, der er et lige så naturligt svar på, som det har været tilfældet i denne sag.