En ekstremt sjælden australsk mønt fra den første valuta, der blev præget i Australien, blev sat til salg fo 120.000 australske dollars. Det svarer til over 530.000 kroner.
Mønten, der er kendt som en 'holey dollar', er en af kun omkring 300, der menes at eksistere. Omkring 100 af disse mønter befinder sig et museum.
Denne mønt, som er en af de få eksemplarer i private samlinger, blev sat til salg på en auktion i Sydney. Møntekspert Jim Noble fortalte Yahoo, at han solgte mønten til en samler i 1981 for 22.000 australske dollars, hvilket svarer til omkring 100.000 australske dollars i dagens penge.
'Holey dollar' har en fascinerende historie, der centrerer sig omkring en mangel på mønter i den nye britiske koloni NSW.
I 1812 importerede guvernør Lachlan Macquarie omkring 40.000 spanske reales og fik den dømte falskmøntner William Henshall til at udstanse midten af hver mønt for at fordoble antallet af tilgængelige mønter.
Den ydre ring blev til 'holey dollar', der var fem shilling værd, og midten fik en værdi på 15 pence. Mønterne kom i omløb i 1814 og blev erstattet af sterling-valuta i 1822.
"Holey dollars taler elokvent om de kreative og improviserede forsøg på at skabe en ordentlig administration i det koloniale Australien," sagde Andrew Sayers, direktør for National Museum of Australia, som har en holey dollar i sin samling.
Udenlandske mønter var almindelige i de tidlige år af NSW-kolonien, hvor britiske mønter cirkulerede sammen med hollandske, indiske og portugisiske mønter. Mange af disse mønter forlod kolonien som følge af handel med besøg fra handelsskibe.
Australien fik først sin egen valuta - det australske pund - i 1910, som blev erstattet af den australske dollar i 1966.