Yderst bekymrende: Velkendt produkt 3-dobler risikoen for bestemt type kræft

18/09/2023 15:14

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Og det fordobler risikoen for en anden type.

Mest læste i dag

Risikoen for at udvikle kræft i spiserøret er mere end tre gange højere, og risikoen for kræft i bugspytkirtlen er dobbelt så høj blandt personer, der bruger snus regelmæssigt. Dette er konklusionen i en nylig omfattende gennemgang foretaget af forskere fra Folkesundhedsinstituttet, Kræftregistret og Norsk Arbeidsmiljøinstitutt STAMI og offentliggjort i International Journal of Cancer. Dette systematiske review omfattede en grundig analyse af al den tilgængelige forskning inden for dette område.

Undersøgelsen omfattede 14 kohortstudier og 1 case-control-undersøgelse, hvor personer med en sygdom eller symptomer sammenlignes med raske individer. Det er værd at bemærke, at kun mænd blev inkluderet i undersøgelsen på grund af begrænsede data vedrørende kvinder, som var tilgængelige.

Mulig øget risiko for andre kræftformer

Desuden identificerede nogle af de inkluderede undersøgelser i dette systematiske review en øget risiko for kræft i spiserøret, bugspytkirtlen, maven og endetarmen som følge af brugen af snus. Det er vigtigt at bemærke, at de præcise risikovurderinger for disse forskellige former for kræft kan være udfordrende, og effektestimaterne varierede fra moderat til meget lav. Risikoen for kræft synes også at afhænge af varigheden og mængden af snusforbrug, og sårbarheden over for kræft kan variere betydeligt fra person til person.

Kort sagt tyder undersøgelsen på en øget risiko for visse kræftformer hos dem, der bruger snus, med særlig fokus på kræft i spiserøret og bugspytkirtlen, samt muligvis andre kræftformer i mave-tarmkanalen. Disse fund understreger alvoren af konsekvenserne ved brug af snus og kræver yderligere undersøgelser for at afdække de præcise mekanismer og risikofaktorer involveret.