Stigende antal danskere ramt af alvorlig virus

03/10/2023 19:29

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
En række danskere er i skrivende stund smittet med en alvorlig virus.

Mest læste i dag

I Danmark er der i alt blevet påvist 18 tilfælde af TBE-virusinfektion. Dette virus stammer fra flåter, og ni af disse tilfælde er blevet rapporteret i områder, der både er kendte og potentielle risikozoner. Denne information kommer fra Statens Serum Institut, ifølge TV 2.

Siden 2017 er der blevet observeret en stigning i antallet af TBE-virusinfektioner i Danmark. Denne farlige virus overføres via flåter og kan i de værste tilfælde føre til alvorlig hjernebetændelse.

Denne tendens fortsatte i 2023, hvor der hidtil er blevet rapporteret 18 tilfælde, som SSI har informeret TV 2 om.

Det er vigtigt at bemærke, at kun ni af de smittede danskere har erhvervet virussen fra flåter i Danmark. Dette er en stigning i forhold til tidligere år, hvor der i hele 2021 og 2022 kun blev rapporteret 12 tilfælde af infektioner erhvervet i Danmark.

Indtil videre har 2022 haft det højeste antal tilfælde, inklusive dem, hvor danskere blev smittet med virussen i udlandet. Her blev der rapporteret 14 tilfælde.

Af de ni tilfælde i Danmark stammer to af dem fra Bornholm, hvor TBE-virussen har været til stede i flåter i 50 år. Det er ikke blevet oplyst, hvilke lande de resterende ni tilfælde blev smittet i.

Selvom 18 tilfælde af den alvorlige virus måske ikke lyder som mange, er det vigtigt at huske, at der stadig er en lille risiko for at blive smittet og blive syg af denne virus. Dette skyldes den alvorlige karakter af TBE-virusen, som myndighederne er opmærksomme på. Infektionen kan have alvorlige konsekvenser, herunder mentale og neurologiske bivirkninger samt lammelser i arme og ben.

Anders Fomsgaard, en virusforsker og professor ved Statens Serum Institut, advarede om den farlige virus i et interview med TV 2 i juni. Han forklarede, at resultatet af TBE-virusinfektion kan være alvorligt og kan ændre en persons livskvalitet drastisk.

Derfor er det vigtigt at fjerne en flåt fra kroppen hurtigt, hvis man opdager en. TBE-virus adskiller sig fra for eksempel borrelia ved at flåter, der bærer TBE-virus, kan overføre virussen med det samme efter et bid.