Skal man børste tænder før eller efter morgenmaden? Få svaret fra en tandlæge her

16/09/2023 12:42

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Nu deler en tandlæge vigtige råd om, hvordan du kan opretholde sundhed og renlighed i dine tænder, herunder hvornår det er mest hensigtsmæssigt at børste tænderne i forhold til morgenmaden.

Mest læste i dag

Det er af stor betydning at opretholde en sund mundhygiejne med rene tænder og frisk ånde, men hvor ofte følger vi egentlig alle de anbefalede trin for korrekt tandpleje?

Ifølge tandeksperten Dr. Sameer Patel kan manglende overholdelse af korrekte tandbørstepraksisser i visse tilfælde have alvorlige konsekvenser. Dårlig mundhygiejne kan nemlig ikke kun føre til dårlig ånde og tandforfald, men det kan også påvirke dit hjertes sundhed, som rapporteret af Mirror.

Grundlæggeren af Elleven Dental har udtalt følgende til Mail Online:

"Studier fremhæver i stigende grad betydningen af tandtråd for både neurologisk og hjertesundhed. Tandtråd fjerner plak fra under tandkødsranden, hvilket kan nedbryde tandemaljen, danne tandsten og reducere risikoen for tandkødsbetændelse, huller samt sandsynligheden for røde, ømme og betændte gummer."

"Sørg for at bruge tandtråd dagligt for at opnå optimal tand- og tandkødssundhed samt generel velvære," tilføjer han.

Forskning finansieret af British Heart Foundation har også påvist, at personer med moderat til svær tandkødsbetændelse har en 69% større risiko for at udvikle type 2-diabetes.

BHFs forskning har desuden afsløret, at forsømmelse af tandtråd og generel tandpleje kan have alvorlige konsekvenser. Tandkødsbetændelse kan forårsage betændelse, som kan skade dine blodkar, herunder dem omkring hjertet, og på længere sigt føre til hjerte-kar-sygdomme.

Hvis du lider af tandkødsbetændelse, er du også angiveligt i større risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.

Dr. Patel understreger også vigtigheden af at børste tænderne straks efter at vågne op og aldrig vente til efter morgenmaden.

Dette skyldes, at bakterier ophobes i munden natten igennem, og at indtagelse af mad før tandbørstning om morgenen kan give næring til disse bakterier og danne syre, der angriber tandemaljen.

Selvom det anbefales at børste tænder to gange om dagen, påpeger tandeksperter, at hvis du kun ønsker at børste én gang, så er det bedst at gøre det inden sengetid, da plak på tænderne hærder natten over og kan kræve fjernelse af en tandlæge eller tandplejer.