Reducer dine gigtsymptomer: Undgå disse 8 fødevarer

06/07/2023 12:03

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Vi kan ikke komme udenom det. Med alderen følger flere fysiske udfordringer og for flere også sygdomme. En af de mest almindelige sygdomme er gigt. Det er den kroniske sygdom, der er mest udbredt i Danmark.

Mest læste i dag

Sygdommen har ingen kendt kur. Imidlertid har forskning vist, at gigtpatienter kan mindske symptomer og gener forbundet med sygdommen ved at undgå fødevarer, der fremkalder inflammation i kroppen.

Der er otte fødevaregrupper, som du kan overveje at undgå:

1. Alkohol

Alkoholiske drikke som vin og øl er ikke gavnlige for gigtpatienter. Alkohol indeholder et protein, der forårsager inflammation. Jo højere niveau af dette protein i blodet, desto mere inflammation oplever man.

2. Gluten

Personer med visse former for gigt har større risiko for at udvikle glutenallergi. For nogle viser det sig dog ikke som en alvorlig allergi, men som en glutenfølsomhed, der påvirker gigtsymptomerne.

3. Forarbejdede fødevarer

Hvis du har svært ved at genkende mange af ingredienserne på varedeklarationen for de fødevarer, du har derhjemme, bør du være opmærksom. Forarbejdede fødevarer indeholder ofte stoffer, der i højere niveauer fremkalder inflammation i kroppen.

4. Rødt kød

Rødt kød indeholder et protein, der er meget inflammatorisk, og mængden af mættet fedt i disse fødevarer har samme virkning. Ved at reducere indtaget af kød kan man derfor mindske gigtsymptomerne.

5. Raffinerede kulhydrater

Raffinerede kulhydrater findes blandt andet i hvidt brød, ris og kage. Disse fødevarer får blodsukkerniveauet til at stige, og kroppen har svært ved at fjerne sukkeret fra blodet. Dette forårsager en inflammatorisk reaktion.

6. Mejeriprodukter

Det er de mættede fedtstoffer i mejeriprodukter, der kan forværre dine gigtsymptomer. Især fødevarer som ost og smør, der indeholder store mængder mættet fedt, kan skabe problemer.

7. Tilsat sukker

Der er mange gode grunde til at undgå fødevarer med tilsat sukker, og hvis du lider af gigt, er der endnu en grund. Sukker er en af de faktorer, der kan forværre symptomer og smerter.

8. Salte fødevarer

Salt mad som chips og pizza er direkte forbundet med væskeophobning i kroppen og dermed inflammatoriske tilstande, der kan forværre dine symptomer.