Put ikke banan i din bær-smoothie, råder forskere

25/05/2024 13:43

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Banan forhindrer kroppen i at optage gode stoffer fra andre frugter og bær, ifølge en ny undersøgelse.

Mest læste i dag

Bananen er en populær ingrediens i smoothies. Den tilføjer sødme og en cremet konsistens og bruges i mange opskrifter. Men nu advarer forskere om at tilføje banan, skriver Forskning.no.

Bananen indeholder store mængder polyfenoloxidase, der er et enzym, der kan reducere optagelsen af sunde plantestoffer, ifølge en ny undersøgelse i tidsskriftet Food and Function.

Flavonoider

Det handler specifikt om flavonoider, der er plantebaserede stoffer, der findes i te, kakao, bær, druer og frugter som æbler og pærer. Flavonoider har positive effekter på hjerte- og hjernehelbred og er en del af anbefalingerne om at spise masser af frugt og grøntsager.

Mange har svært ved at opnå de anbefalede fem portioner om dagen, og smoothies har været en god måde at nå målet på. Men ifølge Javier Ottaviani fra Mars Incorporated og kollegaer fra tre universiteter er det ikke ligegyldigt, hvad du putter i.

Forskellige drikke

Forskerne testede to forskellige smoothies på en lille gruppe mænd. Den ene drik indeholdt most banan, mens den anden indeholdt knuste bær. Begge drikke var tilsat kakaoekstrakt for at sikre ens indhold af flavanoidet flavan-3-ol. En kontrolgruppe fik en kapsel med samme mængde flavan-3-ol.

Efter drikken målte forskerne niveauerne af flavan-3-ol i forsøgspersonernes kroppe. Resultaterne viste store forskelle mellem drikkene.

Lavere niveauer af flavan-3-ol

Den maksimale koncentration af flavan-3-ol hos dem, der fik en kapsel eller bærdrik, var gennemsnitligt 680 nanomol per liter blod. De, der fik banansmoothie, havde gennemsnitligt 96 nanomol per liter. Dette betyder, at optagelsen af flavan-3-ol var 84 procent lavere blandt dem, der fik drikke med banan.

Hvad hvis du ikke blander banan og flavanoidholdige ingredienser, men spiser dem separat i samme måltid? Forskerne testede dette ved at lade forsøgspersonerne tage skiftevis en slurk af en banandrik og en kakaoekstraktdrik. Resultatet var lavere niveauer af flavan-3-ol end hos dem, der tog flavanoidkapsler.

Brug yoghurt og ananas

Forskerne tror, at disse resultater gælder for flere flavanoider end blot flavan-3-ol, da de ligner hinanden. De foreslår at overveje ingredienserne i smoothies. Brug flavanoidrige bær eller kakao og erstat banan med ingredienser med lav polyfenoloxidase, som ananas, mango, appelsin og yoghurt.

Andre polyfenoloxidaserige planter er bladbeder, æbler og pærer. Disse kan bruges i smoothies, men bør blandes med ingredienser uden mange flavanoider.

Lidt viden om fødevarers interaktioner

Studien viser, at det ikke kun er vigtigt, hvad vi spiser, men også hvordan vi kombinerer fødevarer. Dette er et område, vi ved lidt om. Den nye undersøgelse er kun begyndelsen. Forskerne testede drikke med tilsat flavan-3-ol fra kakaoekstrakt. Polyfenoloxidase i banan kan muligvis påvirke flavanoider i knuste bær og frugter anderledes.

Polyfenoloxidase kan også påvirke andre næringsstoffer i hjemmelavede drikke og købte smoothies, skriver forskerne.