Hvilken æggeblomme er sundest? De fleste svarer forkert - farven har stor betydning

24/05/2024 19:33

|

Nicolai Busekist

Mad
Foto: Shutterstock.com
Æggeblommer har forskellige farver. Nogle er orange, mens andre er mere gule. Hvilke æg er sundest? Farven betyder noget.

Mest læste i dag

Æg er blevet en fast del af vores kost. Vi spiser dem som blødkogte, hårdkogte eller som røræg. Tidligere troede man, at æg øgede kolesterol, men det er blevet afkræftet.

Æg giver os vitamin B12, D, A og omega-3 fedtsyrer. Æggeblommer indeholder en del protein, mange umættede fedtsyrer i forhold til mættede, og mange værdifulde fosfolipider. Indtag af æg forebygger kredsløbssygdomme og forbedrer humøret.

Men har farven på æggeblommerne betydning? Hvad afgør deres farve? Og hvad skal man holde øje med?

Æggeblommers farve - fra gul til orange

Har du bemærket farven på æggeblommer? De kommer i mange forskellige farver. Nogle er gule, orange eller endda meget intenst orange. Hvor kommer disse farver fra?

Farven skyldes hønens kost og helbredstilstand. Hønen spiser insekter, majs, planter, korn og foder. Foderet kan indeholde farvestoffer, som påvirker blommens farve. Det er også vigtigt, om hønen har haft mulighed for at bevæge sig eller har siddet i bur.

Hvilken æggeblomme er sundest?

En mørk æggeblomme betyder, at hønen har fået en varieret kost. Blommen bliver mørkere, når den indeholder mange umættede fedtsyrer, antioxidanter og vitamin E. Æg med mørke blommer indeholder også vitamin A, D og beta-caroten. De er også rige på omega-3 fedtsyrer.

Derfor er æg med mørke blommer sundere og mere næringsrige. Hønen har fået den rette kost, bevægelse og ikke kun spist foder. Opdrættere forsøger at tilsætte farvestoffer til foderet for at gøre blommerne mørkere og dermed mere værdifulde. Det er derfor vigtigt at vælge æg fra pålidelige kilder. 

For at opsummere, er æg med mørke blommer sundere, fordi de indikerer en høne med bedre kost og helbred. Dette påvirker næringsindholdet i æggene positivt. Så næste gang du køber æg, vær opmærksom på blommens farve.