Der findes adskillige risikoelementer, der bidrager til udviklingen af demens, hvoraf nogle er uundgåelige og ikke kan forebygges.
Aldring er for eksempel en nøglerisikofaktor - individer ældre end 75 år har en højere sandsynlighed for at udvikle demens sammenlignet med yngre personer.
Ikke desto mindre, mange af de risikofaktorer, der spiller ind, er relateret til vores livsstilsvalg, hvilket betyder, at vi i mange tilfælde kan mindske eller helt undgå disse risici!
Alkohol: En overset fare
David Raichlen, ekspert i menneskelig og evolutionær biologi fra University of Southern California, fremhæver, at for højt alkoholindtag er en markant risikofaktor for kognitiv nedgang, inklusiv demens og Alzheimer's.
Under et interview med den britiske entreprenør Steven Bartlett på podcasten "The Diary Of A CEO", understreger Raichlen, at både for meget alkohol og rygning kan forårsage hjernens reduktion.
Anbefalinger for alkoholindtag
"Overskridelse af det daglige anbefalede indtag - mere end én enhed dagligt for kvinder og mere end to for mænd, er relateret til sundhedsrisici, herunder øget risiko for demens og Alzheimer's," udtaler Raichlen.
Dementia UK råder til at begrænse alkoholindtaget til maksimum 14 enheder ugentligt, hvilket omtrent svarer til seks store øl eller 1,5 flaske vin.
I Danmark råder Sundhedsstyrelsen voksne til at begrænse deres alkoholforbrug til højst 10 enheder om ugen, og ikke over fire enheder på en enkelt dag.
Livsstilsændringer mindsker risikoen
Dementia UK foreslår også yderligere tiltag for at undgå alkoholrelateret hjerneskade, herunder:
Spred alkoholforbruget ud over mindst tre dage
Indfør dage uden alkohol
Forøg fysisk og mental aktivitet
Følg en sund og nærende diæt
Undlad rygning
Administrer stress, depression, og angst ved at finde sundere alternativer end alkohol
Opnå og vedligehold en sund vægt, kolesterolniveau og blodtryk
Søvnens betydning
Raichlen pointerer også søvnens vigtige rolle for at undgå kognitiv nedgang. "Der sker mange essentielle processer under søvn, herunder renselse af hjernen for plak, der er forbundet med neurodegenerative lidelser," forklarer han. National Health Service (NHS) anbefaler, at voksne typisk skal have syv til ni timers søvn hver nat.
Er din søvn dårlig og påvirker det din dagligdag og trivsel, bør du søge råd hos din læge.
Kilde: Express