Omfattende studie afslører: Så mange skridt om dagen skal du gå for at reducere risikoen for tidlig død

23/08/2023 14:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Bare 4.000 skridt om dagen kan være nok til at reducere risikoen for en for tidlig død. Det viser en ny undersøgelse.

Mest læste i dag

Det har længe været en velkendt kendsgerning, at gåture er gavnlige for sundheden. Der er adskillige sundhedsmæssige fordele forbundet med hvert ekstra skridt, du tager i løbet af din dag.

Med fitness-trackere og smartphones er folk nu mere engagerede end nogensinde i at nå de berømte 10.000 skridt om dagen, der har været en velkendt målsætning i årevis. Dog viser en ny undersøgelse, offentliggjort i European Journal of Preventive Cardiology, at det muligvis er nødvendigt med langt færre skridt om dagen for at forbedre helbredet, end man tidligere har troet.

Undersøgelsen konkluderede, at blot 3.967 skridt om dagen kan starte en reduktion i risikoen for dødsfald af enhver årsag.

Selv så få som 2.337 skridt dagligt kan mindske risikoen for hjertesygdomme. Denne omfattende undersøgelse, den største af sin art indtil nu, påviste en klar sammenhæng: Jo mere en person går, desto mindre er sandsynligheden for en tidlig død.

Interessant nok viser resultaterne, at selv ved at gå op til 20.000 skridt om dagen fortsætter de sundhedsmæssige fordele med at stige.

Undersøgelsen afdækker, at risikoen for dødsfald af enhver årsag eller hjerte-kar-sygdomme falder markant med yderligere 500 til 1.000 skridt om dagen.

For eksempel var tilføjelsen af 1.000 daglige skridt forbundet med en 15% reduktion i risikoen for dødsfald af enhver årsag. En stigning på 500 skridt om dagen var knyttet til en 7% lavere risiko for dødsfald som følge af hjerte-kar-sygdom.

Forskergruppen, ledet af Maciej Banach, en kardiologiprofessor ved Medical University of Lodz i Polen og adjungeret professor ved Ciccarone Centre for Prevention of Cardiovascular Disease, Johns Hopkins University School of Medicine i USA, gennemgik 17 forskellige studier med data fra næsten 227.000 individer. Disse deltagere blev fulgt over en gennemsnitlig periode på syv år.

"Vores undersøgelse bekræfter, at jo mere man går, desto bedre," udtalte professor Banach. "Vores resultater indikerer, at så få som 4.000 daglige skridt markant reducerer risikoen for dødsfald af enhver årsag, og færre skridt mindsker dødsfald som følge af hjerte-kar-sygdom."

Dr. Ibadete Bytyci fra University Clinical Centre of Kosovo, medforfatter på undersøgelsen, tilføjede: "Indtil nu har det været uklart, hvilket antal skridt der er optimalt, både med hensyn til det punkt, hvor sundhedsmæssige fordele begynder at manifestere sig, og det øvre loft, hvis der overhovedet er et, samt hvilken rolle dette spiller for folks generelle sundhed. Det er dog vigtigt at bemærke, at der kun var begrænset tilgængelige data med skridttællinger op til 20.000 om dagen, hvilket gør det nødvendigt at bekræfte disse resultater med en større prøvegruppe af mennesker."

Hvor mange skridt går du typisk om dagen?