Nyt studie viser: Tegn på udbredt kronisk sygdom kan spores tilbage til fødslen

25/10/2024 17:20

|

Sebastian Ilsøth

Genrefoto: Pixabay
Danske forskere er de første i verden, der har fundet tegn på det.

Mest læste i dag

Danske forskere har som de første i verden fundet tegn på, at biologiske ændringer ved fødslen kan være forbundet med senere udvikling af inflammatoriske tarmsygdomme hos børn.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra VIA ritzau.

Forekomsten af inflammatoriske tarmsygdomme, som er kroniske og alvorlige lidelser uden kur, stiger i hele den vestlige verden. I Danmark alene er antallet af mennesker med Crohns sygdom eller colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse) fordoblet til 50.000 personer over de seneste 20 år.

Selvom mange får stillet diagnosen som unge voksne, sker det også, at en mindre gruppe diagnosticeres i barndommen, hvis børnene oplever vægttab, mavesmerter, diarré og blødninger. Nu har forskere ved PREDICT, Aalborg Universitet, fundet indikationer på, at børn, der får diagnosen før de fylder seks år, allerede ved fødslen har biologiske tegn relateret til sygdommen.

Ph.d.-studerende Jonas Julius Rudbæk fra PREDICT forklarer:

”Når vi sammenligner blodprøver fra nyfødte, der senere udvikler inflammatoriske sygdomme, med dem, der ikke gør, kan vi få indsigt i sygdommens begyndelse. Børn kan sjældent udtrykke, hvor de har ondt, så disse fund åbner op for, at vi i fremtiden måske kan screene nyfødte for sygdommens tidlige tegn og forhindre dens udvikling.”

Han understreger dog, at forskningen stadig er i en tidlig fase:

”Det er første gang, vi kan påvise denne sammenhæng, og det er et vigtigt fremskridt. Nu er det nødvendigt, at vi går videre med at forstå detaljerne bag vores opdagelser.”

En særlig ramt undergruppe

Inflammatoriske tarmsygdomme er præget af en overreaktion i immunsystemet, der skaber kronisk betændelse i tarmen med symptomer som diarré, mavesmerter og træthed.

Nyere forskning viser, at visse inflammatoriske markører kan spores i blodet op til ti år før diagnosen stilles, hvilket tyder på, at sygdommen udvikler sig langt tidligere, end man tidligere har troet. Udfordringen er, at forskere ofte kun har adgang til begrænsede mængder biologiske prøver fra før diagnosen, hvilket formentlig betyder, at de ti år kun er et skøn.

Studiet indikerer, at det primært er børn, som diagnosticeres før seksårsalderen, der allerede har tegn på sygdommen ved fødslen.

”De tidligste tegn på sygdom ses kun hos de yngste børn, mens de børn, der udvikler sygdommen senere i barndommen, ikke har de samme forandringer ved fødslen. Det peger på en særlig hårdt ramt gruppe, hvor tidlig forebyggelse kan give mening,” udtaler Jonas Julius Rudbæk.

Tine Jess, centerleder og professor ved PREDICT, tilføjer:

”Vores forskning viser, at de danske sundhedsdata og biobanker kan skabe afgørende viden om sygdomsudvikling, hvilket kan hjælpe mennesker både i Danmark og internationalt med at forebygge kroniske sygdomme som inflammatorisk tarmsygdom.”

Fakta

  • Antallet af danskere, som får IBD i form af enten Crohns sygdom eller colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse) er fordoblet på kun 20 år, og i dag lever mere end 50.000 danskere med en af disse to sygdomme.

  • Sygdommene er forbundet med bl.a. blødninger, mavesmerter, diarré og træthed, og mange ender med at få fjernet dele af tarmen kirurgisk.

  • Danmarks Grundforskningsfond har bevilget 68,5 mio. kr. til grundforskningscentret Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), AAU.

  • Læs den videnskabelige artikel her