‘Novo Nordisk’-skandale ser dagens lys: Flere forbrugere indlagt

07/11/2023 14:39

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Et ukendt antal forbrugere blev indlagt med lavt blodsukker og anfald.

Mest læste i dag

En foruroligende sundhedshændelse har rystet Østrig, hvor flere personer er blevet indlagt efter at have brugt angiveligt falske varianter af det populære lægemiddel Ozempic, der bruges til behandling af diabetes og vægttab.

Dette er rapporteret af nyhedsbureauet Reuters.

Sundhedssikkerhedsorganet BASG udsendte en alarmerende advarsel mandag, da de modtog rapporter om patienter, der blev indlagt med lavt blodsukker og alvorlige anfald efter brug af de falske produkter.

Det danske medicinalfirma Novo Nordisk, der producerer Ozempic, har oplevet en markant stigning i efterspørgslen efter både Ozempic og dets vægttabslægemiddel Wegovy, begge baseret på den aktive ingrediens semaglutid. Den stigende efterspørgsel har ført til en global stigning i kopier af medicinen.

BASG advarer om, at kriminelle organisationer muligvis drager fordel af denne mangel for at introducere kopier af Ozempic på markedet.

Sundhedssikkerhedsorganet har imidlertid ikke oplyst, hvor mange mennesker der er blevet påvirket af de falske lægemidler, eller hvor længe de skadelige virkninger vil vare på deres helbred.

Efterforskningen i Østrig har afsløret, at en læge har leveret de falske doser af Ozempic, men det ser ud til, at lægen ikke har erhvervet kopierne fra et autoriseret apotek.

Østrigs kriminelle efterretningstjeneste advarer om, at falske injektionspenne muligvis stadig er i omløb, og at andre styrker af de kopierede produkter kan også være i omløb.

Denne skandale har udløst bekymring i Østrig, Tyskland og Storbritannien, og myndighederne er i gang med at foretage yderligere efterforskning af sagen.