Læge Michael Mosley siger, at populær drik kan sænke stressniveauet og hjælpe dig med at 'leve længere'

11/06/2024 12:47

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Lægen og diætisten har rost en drik, som millioner nyder dagligt, da den har mange sundhedsmæssige fordele.

Mest læste i dag

Når vi forsøger at leve en sundere livsstil, er det en god idé at tage små daglige vaner til sig. Det hjælper med at opbygge en bæredygtig rutine, som du faktisk vil holde fast i.

Det samme gælder for vores kost. Der er en bestemt drik, der kan have mange sundhedsmæssige fordele, hvis du drikker den dagligt. Det omfatter blandt andet lavere stressniveauer, bedre hukommelse og endda et længere liv.

Sådan lyder det fra kostekspert og læge Michael Mosley, der talte om drikkens fordele i en episode af hans 'BBC Sounds'-podcast, Just One Thing.

Sundhedseksperten, der er kendt for at popularisere Fast 800- og 5:2-diæterne, roste en drik, som millioner af folk drikker flere gange om dagen. Der er nemlig tale om den ydmyge kop te. Han siger, at den populære drik kan hjælpe med at styrke knogler og mindske risikoen for hjertesygdomme. Derfor drikker han te hele dagen, skriver Mirror.

"Det er midt på eftermiddagen, og jeg er ved at tage en lille pause. Jeg er ved at gøre en meget britisk ting, der ikke kun reducerer stress, men også kan mindske min risiko for hjertesygdomme og hjælpe mig med at leve et længere, sundere liv. Jeg drikker en kop te. Ny forskning viser, at der er ting i te, der virkelig kan sænke dine stressniveauer. Studier viser også, at te kan forbedre din hukommelse og reducere risikoen for knoglebrud," siger han i sin podcast.

Eksperten refererede også til en undersøgelse i Australien, der overvågede 1.000 kvinder over 75 år i over 10 år. Man fandt ud af, at kvinder, der drak mere end tre kopper te dagligt, havde næsten en tredjedel mindre risiko for knoglebrud sammenlignet med dem, der drak en kop eller mindre om ugen.

Desuden kan en aminosyre i te kaldet L-theanin hjælpe med at sænke stressniveauer og give din hjerne en hjælpende hånd, når det kombineres med koffein - som te også indeholder.

"L-theanin er en bioaktiv aminosyre, der ser ud til at gøre te særligt god til at lindre stress. I tests producerede frivillige mindre af stresshormonet kortisol og rapporterede, at de følte sig mere afslappede efter at have drukket noget med L-theanin sammenlignet med en drik uden," siger han.

"Men det er ikke den eneste fordel ved L-theanin i te - det kan også booste din hjerne. Nyere studier har vist, at det kan forbedre hukommelse og reaktionstid, når det indtages med koffein, som selvfølgelig også er til stede i te. Ved at udføre hjernescanninger mener forskere, at de har opdaget, hvad der foregår."

"L-theanin ser ud til at øge aktiviteten af alfa-hjernebølger, der er forbundet med at være rolig og opmærksom. Det menes, at når din hjerne opererer på alfa-frekvensen, er du bedre i stand til at absorbere ny information og er mere kreativ."

Og der er også gode nyheder, hvis du godt kan lide at tilføje mælk eller sukker til din kop te, da den populære drik stadig har mange fordele. Blandt andet kan den hjælpe dig med at leve længere. Det siges, at te hjælper med at reducere din risiko for slagtilfælde eller hjertesygdomme, hvilket kan være en reel trussel senere i livet.

Så ved at minimere din risiko på enhver mulig måde bør være en prioritet - og at drikke te kan tilsyneladende hjælpe med dette.

"En undersøgelse af næsten en halv million mennesker i Storbritannien fandt ud af, at dem, der drak to eller flere kopper te om dagen, havde en betydeligt lavere risiko for at dø i løbet af den 11-årige undersøgelse end personer, der ikke drikker te," siger Dr. Mosley.

"Hvorfor? Fordelene ved te synes at være mest udtalte, når det kommer til slagtilfælde og hjertesygdomme, og denne positive effekt forblev selv når folk tilsatte mælk eller sukker til deres te."