Læge advarer: Denne almindelige toiletvane kan give dig smerter i og omkring bagdelen

22/10/2023 18:15

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er noget, mere end halvdelen af alle danskere oplever i løbet af livet!

Mest læste i dag

Uanset om du bruger tiden på at scrolle gennem sociale medier eller spille spil, så bør du nøje overveje at tage din telefon med på toilettet.

Selvom det at bruge sin telefon på toilettet måske virker som en uskyldig vane, har sundhedsprofessionelle advaret om, at denne tankeløse handling faktisk kan have negative konsekvenser for dit bagerste område.

Dr. Saurabh Sethi, en specialist i mave-tarm-sygdomme, har valgt at dele information om de "betydelige risici" på sociale medier. I en video udtalte han:

"At bruge din telefon, mens du beskæftiger dig med nummer to, kan medføre en langvarig tid på toilettet, hvilket kan føre til unødvendig belastning og pres på din endetarm og anus."

Han delte disse oplysninger med sine 273.000 følgere på TikTok og tilføjede: "Dette kan resultere i problemer såsom hæmorider, analfissurer og endda rektal prolaps."

Det er forskellen på de tre

For at forklare forskellene mellem disse tilstande, ifølge det britiske sundhedsvæsen (NHS), er hæmorider hævelser, der indeholder udvidede blodkar, og de kan forekomme inde i eller omkring anus. Mere end halvdelen af alle mennesker vil på et tidspunkt opleve hæmorider, som nogle gange er symptomfri, men kan også forårsage ubehag ved toiletbesøg.

På den anden side beskriver en analfissur en tåre eller et sår, der udvikler sig i slimhinden i endetarmen nær anus. Dette kan medføre skarp smerte under tarmbevægelser, som kan vare i flere timer, og det kan også føre til blødning, som forklaret af NHS.

En rektal prolaps opstår, når de nederste centimeter af tarmen strækkes og stikker ud fra anus. De, der har gennemgået vaginal fødsel, oplever kronisk forstoppelse, løfter tunge genstande eller har svage bækkenbundsmuskler, har en øget risiko for at udvikle denne tilstand, ifølge sundhedsvæsenet.

Ufatteligt ulækker

Desuden bemærkede Dr. Sethi, at brugen af din telefon på toilettet giver en "yngleplads" for bakterier. Han advarede:

"Studier har vist, at en gennemsnitlig smartphone faktisk er beskidtere end en offentlig toiletbræt. Hvis du ikke kan undgå at bruge din telefon på toilettet, bør du i det mindste sørge for at rengøre den med desinfektionsmiddel, når du er færdig."

Forskning fra Initial Washroom Hygiene i 2018 påviste, at en almindelig smartphone er næsten syv gange mere bakterieforurenet end et toiletbræt.

Symptomer på hæmorider kan omfatte:

  • Blødning efter afføring (normalt lyserødt blod)

  • Kløe omkring bagdel

  • En fremstående knude uden for anus, som muligvis skal trykkes tilbage efter afføring

  • Udladning af slim efter afføring

  • Ømhed, rødme og hævelse omkring anus