Hvad hjælper vitamin B12 med? Læge afslører, hvordan man genkender mangel

02/05/2024 12:38

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Vitaminer og mineraler er essentielle for kroppens korrekte funktion. En af disse vitaminer er vitamin B12.

Mest læste i dag

Hvad hjælper vitamin B12 med? I hvilke produkter findes det? Hvornår bør man supplere med vitamin B12? Dette spørgsmål besvares af den polske læge Mateusz Lewandowski.

Vitamin B12 yderst vigtigt for mange processer, der foregår i menneskekroppen. Den deltager i celledeling, påvirker vækst og regenerering, har en stor indflydelse på bloddannelsesprocesser samt korrekt funktion af nervesystemet.

Dens mangel fører til det, der kaldes megaloblastær anæmi, som dækker over en for lille mængde af røde blodlegemer, der er for store, samt degeneration af perifere nerver. Langvarig mangel på vitamin B12 (mere end 3 måneder) kan resultere i neurologiske forstyrrelser.

Mangel på vitamin B12 kan manifestere sig som mistet smagsevne og vægttab, brændende tunge, kvalme, opkast samt forstoppelse eller diarré. Der kan også forekomme prikken og følelsesløshed i fingerspidserne, senere gangforstyrrelser og lammelse af ekstremiteterne.

Vitamin B12-mangel kan ledsages af psykiske forstyrrelser, samt stor træthed og svaghed forårsaget af anæmi.

Vitamin B12 findes hovedsageligt i animalske produkter, herunder især i kød og mælk, og risikoen for mangel er lav ved en afbalanceret kost. Grupper, der er i risiko for vitamin B12-mangel, omfatter veganere og vegetarer, personer med alkoholmisbrug og personer med absorptionsforstyrrelser. Profylaktisk supplering anbefales for disse grupper.

For at diagnosticere mangel på vitamin B12 bør en række tests udføres. Dette gælder både blodprøver samt måling af niveauerne af vitamin B12 og folinsyre. I tilfælde af hypovitaminose observeres en reduktion i hæmoglobinniveauer samtidig med en stigning i størrelsen af blodcellerne, hvilket indikeres af en øget MCV-indikator. Niveauet af vitamin B12 i serum er dog nedsat.

I sådanne tilfælde anbefales supplering i form af subkutane eller intramuskulære injektioner, da orale præparater af vitamin B12 kun absorberes med 1%. Forbedring på flere parametre bør ske inden for 4-8 uger.

Hvis du følger en afbalanceret kost, ikke har diagnosticerede absorptionsforstyrrelser eller symptomer på vitamin B12-mangel eller mistanke om mangel i test, er der ingen nødvendighed for profylaktisk eller terapeutisk supplering.

Selvom vitamin B12 er vandopløseligt og derfor ikke ophobes i kroppen, og risikoen for overdosering er lav, bør disse præparater ikke anvendes uden konsultation med en læge.