Harvard-professor, der sover 6 timer hver nat og ikke motionerer hver dag, er biologisk blevet 10 år yngre med tre vaner

20/04/2024 07:31

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
David Sinclair følger en striks daglig rutine for at holde sig sund, som inkluderer matcha-te, polyfenoler og lejlighedsvis et stykke mørk chokolade.

Mest læste i dag

David Sinclair, der er professor i genetik og direktør for Paul F. Glenn Center for Biology of Aging Research ved Harvard Medical School, er ikke striks med alt.

Han motionerer ikke hver dag og sover normalt ikke mere end seks timer om natten, siger han til GQ.

Alligevel hævder han, at hans rutine har hjulpet ham med at forblive biologisk 10 år yngre end sin alder. Dermed deltager han aktivt i et moderne fænomen kaldet omvendt aldring, hvor man bekæmper aldersrelaterede sygdomme og tilbagegang.

Men hvad er Sinclairs hemmelighed til at forblive ung? Han begyndte at arbejde på det i sine tidlige 30'ere. Her er de tre ting, som har gjort en stor forskel for den amerikanske professor:

1. Indtagelse af resveratrol

Sinclair sværger til resveratrol, der er en polyfenol eller naturlig antioxidant, der almindeligvis findes i bær, peanuts og rødvin. Han indtager det i form af et supplement hver morgen med 'et par mundfulde yoghurt'. Hertil drikker han grøn matcha-te, der er fyldt med polyfenoler.

Forskning antyder, at polyfenolers antioxidante egenskaber hjælper med at styrke tarmmikrobiomet, nedsætte risikoen for vævsskade, forbedre humøret og øge hjertekraften.

Men Sinclair tager mikronæringsstoffet som et supplement, som ikke reguleres af U.S. Food and Drug Administration (FDA). Doseringen kan derfor være tvetydig og højere, hvilket udgør en risiko for bivirkninger som kvalme og opkast.

Ifølge Cleveland Clinic er du mere tilbøjelig til at have gavn af hele fødekilden end mikronæringsstoffet i supplementform. Sinclair fortæller GQ, at han har prioriteret sine polyfenoler i cirka 15 år.

2. Springer morgenmad over

Sinclair springer morgenmad over og praktiserer periodisk faste ved at vente mellem 16 og 18 timer mellem store måltider. Det er en trend, der er blevet fremhævet af mange i løbet af de seneste år.

"Det er i bund og grund bare, at jeg får en meget sen frokost eller stor portion aftensmad," fortæller han til GQ, selvom han siger, at det at starte denne rutine i en ung alder kan være risikabelt. Samtidig advarer han mod underernæring og sult.

Forskning viser, at periodisk faste kan sænke risikoen for diabetes, hjertesygdomme og demens. Men faste er ikke for alle og kan udgøre en sundhedsrisiko. Uden at være for striks er der også måder at faste på, som kan fungere for dig.

Eksperter anbefaler at starte småt, gøre måltiderne meget næringsrige og sørge for at være hydreret.

3. Undgår sukker

Sinclair begyndte at sige nej til sukker (og kød). Han fokuserer på en plantebaseret kost, hvorfor en typisk middag består af ris, mandler og couscous.

"Jeg spiser sjældent andet end plante- og nøddebaserede fødevarer, herunder mælk," fortæller han GQ. Og selvom et glas vin har været en fast del af Middelhavsdiæten, har Sinclair også sagt farvel til dette.

"Jeg er holdt op med at indtage mejeriprodukter og alkohol. Det er meget sjældent, at jeg spiser eller drikker nogle af disse ting, men lejlighedsvis til en fejring eller lignende gør jeg det. Men det er det, jeg fokuserer på," siger han.

Han siger, at hans kost har 'gjort en kæmpe forskel for mine markører og epigenetiske alder' inden for få måneder.

En plantebaseret kost er forbundet med sundhedsmæssige fordele, herunder at sænke risikoen for diabetes, demens, fedme og højt blodtryk. Plantebaserede fødevarer hjælper også med at sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Ligeledes er indtag af overskydende sukker, især tilsat sukker i stærkt forarbejdede fødevarer, forbundet med diabetes, fedme og hjerteproblemer ifølge Harvard Health.

"Da jeg skiftede til den nye kost, fik jeg også min hukommelse tilbage. Jeg kunne ikke huske telefonnumre og nøglekoder, men nu er det enkelt. Så jeg fik min 20-årige hjerne tilbage. Jeg troede bare, det var alderdom, men det var det ikke - det var min livsstil," siger han.