Over 700.000 danskere lever med en form for gigtsygdom, og du er måske en af dem, der kæmper med daglige smerter på grund af gigten og føler dig nødsaget til at undgå aktiviteter som f.eks. at lege på gulvet med børnebørnene.
Men det behøver ikke være sådan.
"Uanset om du cykler til købmanden, tager trapperne eller danser rundt i stuen med dine børn, så tæller det hele på bevægelseskontoen," siger Trine Majlund Vestbo, en fysioterapeut hos Gigtforeningen.
Undersøgelser viser, at træning har samme effekt som smertestillende medicin, hvis den tilpasses efter ens specifikke smerter. Men de fleste af os ved, at det kan være svært at gøre sunde vaner til en del af vores hverdag og holde fast i dem. Træning bliver ofte nedprioriteret, når vi har travlt i løbet af dagen.
Find din motivation
Ifølge Trine Majlund Vestbo og Cecilia Munk, en psykolog på rehabiliteringscentret Sano, er det første skridt til at komme i gang med at bevæge sig at tænke grundigt over, hvorfor du ønsker at komme i gang, og hvad der motiverer dig til at træne.
"Dit mål behøver ikke at være at løbe et bestemt antal kilometer eller løfte de tungeste vægte. En stærk motivation kommer af at vide, hvad der er vigtigt for dig. Når du ved det, kan du sætte mål ud fra det," siger Trine Majlund Vestbo. Hun vejleder og rådgiver årligt over 1.000 mennesker individuelt i foreningen og mere end 5.000 mennesker digitalt gennem arrangementer, foredrag osv.
"Måske er dit mål at kunne gå op ad trapperne til tredje sal og besøge familie og venner. Eller at kunne gå ture med hunden i skoven. Lad det være din motivation til at gennemføre og fastholde din træning. Du er mere motiveret, når du kender dine mål."
Find vejen
Når du har fundet dine mål, handler det om at finde den måde, der gør træningen mulig for dig i din hverdag.
"Det kan være en hjælp at have en dagbog, hvor du noterer din træning og resultater, så du kan følge med i din træning og dine fremskridt. Du kan også aftale med en ven at gå eller løbe en tur fast hver mandag og torsdag," siger Trine Majlund Vestbo.
Det gør træningen mere hyggelig og forpligtende, fordi du ved, at din ven venter på dig.
"Du har sikkert erfaring med at nå mål gennem svære udfordringer. Det handler om at trække på disse succesoplevelser og bruge dem i forhold til træning," siger Cecilia Munk, som dagligt taler med gigtpatienter om, hvordan deres sygdom påvirker dem psykisk, og arbejder med dem i forhold til erkendelse og accept.
Hvis du lider af daglige smerter, kan der være perioder, hvor du er nødt til at tage en pause fra træningen. For Trine Majlund Vestbo og Cecilia Munk er det vigtigt, at du ikke er for hård ved dig selv i disse pauser.
"I stedet handler det om at acceptere, at du ikke har samme fysiske og mentale overskud under og efter sådanne perioder. Og det er okay. Husk, at lidt træning og fysisk aktivitet er bedre end ingenting. Det, du gør, er godt nok, selv hvis du kun har overskud til det mest basale," afslutter Trine Majlund Vestbo.
Her er eksperternes 3 råd
Når du kender dine mål for at bevæge dig mere, er det nemmere at fastholde motivationen. Du kan finde dine mål ved at spørge dig selv: Hvad er vigtigt for mig?
Det hjælper med fastholdelsen, hvis du gør det sjovt og interessant at bevæge dig og træne.
På grund af smerter kan du måske føle dig nødsaget til at tage en pause fra træningen, men i stedet for at være for hård ved dig selv handler det om at acceptere, at du ikke har samme fysiske og mentale overskud under og efter sådanne perioder.