Ifølge eksperter kan fysisk aktivitet gøre det lettere at falde i søvn og forbedre søvnkvaliteten. Motion hjælper ikke kun med at mindske stress og angst, men kan også stabilisere døgnrytmen og lindre symptomer på søvnforstyrrelser som søvnløshed.
Leon Bolmeer, fitnessekspert og ejer af Geezers Boxing, understreger, at det optimale tidspunkt for træning afhænger af, om du er morgen- eller aftenmenneske. Der findes altså ikke ét universelt tidspunkt, der passer til alle.
"Er du mest frisk og fokuseret om aftenen, vil det som regel ikke påvirke din søvn negativt at træne senere på dagen. Men hvis du er et udpræget morgenmenneske, kan sen træning forstyrre evnen til at falde i søvn og resultere i dårligere søvnkvalitet," forklarer han til det britiske medie Surrey Live.
Han tilføjer, at en forståelse af dine naturlige søvn- og vågenmønstre kan hjælpe dig med at finde det mest hensigtsmæssige tidspunkt at motionere på uden at forstyrre nattesøvnen.
Ifølge Leon kan morgentræning sætte en positiv tone for resten af dagen og bidrage til bedre søvn om natten. Træning om eftermiddagen er også fordelagtigt, da kroppens muskler er mest effektive, og risikoen for skader er lavere.
Til gengæld råder han aftenmennesker til at undgå hård træning tæt på sengetid. I stedet anbefaler han mere rolige aktiviteter som yoga eller strækøvelser, som kan hjælpe kroppen med at slappe af og forberede sig på søvn.
"Intens træning for sent på dagen kan hæve pulsen, kropstemperaturen og niveauet af stresshormoner, hvilket gør det sværere at falde til ro," advarer han.
Selvom nogle undersøgelser viser, at sen træning ikke nødvendigvis ødelægger søvnen, viser forskning også, at fysisk aktivitet inden for en time før sengetid kan føre til nedsat søvneffektivitet og længere vågne perioder om natten.
Hvilken type træning er så bedst i løbet af dagen for at forbedre søvnen?
"Det handler i høj grad om intensitet og timing frem for typen af træning," siger Leon. Både styrketræning og konditionstræning har deres fordele, men aktiviteter som boksning og HIIT (High-Intensity Interval Training) er særligt effektive til at reducere stress. De hjælper med at sænke niveauet af kortisol og fremmer produktionen af velværehormoner som endorfiner, serotonin og dopamin.