Er du ofte oppe sent? Så er denne undersøgelse dårlige nyheder for dig

12/04/2025 10:16

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Hvis du har en tendens til at være længe vågen, så er denne undersøgelse dårlige nyheder for dig.

Andre læser også

En ny undersøgelse har afsløret en sammenhæng mellem det at gå sent i seng regelmæssigt og en højere risiko for depression.

Forskere fra University of Surrey i England har identificeret, at faktorer som mindfulness, søvnkvalitet og alkoholforbrug kan spille en rolle i, at nataktive personer har en øget risiko for depression, især blandt unge.

Personer, der har tendens til at gå sent i seng, betegnes af forskerne som 'aftenkronotyper', mens morgenmennesker kaldes 'morgenkronotyper'.

Tidligere undersøgelser har fundet en sammenhæng mellem aftenkronotyper og depression, men ifølge Simon Evans, psykolog og medforfatter til undersøgelsen, går den nye forskning skridtet videre ved at give en forklaring.

"Vores forskning viste, at sammenhængen kunne forklares ved, at nataktive personer rapporterede lavere niveauer af daglig mindfulness, dårligere søvnkvalitet og højere alkoholforbrug," sagde han til Newsweek.

"Sammenhængen mellem kronotype og depression blev fuldt ud forklaret af aspekter som mindfulness (især opmærksomhed i handling), søvnkvalitet og alkoholforbrug," forklarede Evans.

Det betyder, at disse faktorer synes at forklare, hvorfor nataktive personer oplever flere depressive symptomer, hvilket var et af de mest interessante fund i undersøgelsen.

Forskerne indsamlede data fra 546 universitetsstuderende mellem april 2021 og marts 2023 via et online spørgeskema. Deltagerne var 31 % mænd og 68 % kvinder, og alderen spænder fra 17 til 28 år.

Spørgsmålene dækkede emner som søvnvaner, energiniveauer i løbet af dagen, tendens til grublerier, depressive symptomer, mindfulness-praksis og ugentligt alkoholforbrug.

Næsten halvdelen af deltagerne blev klassificeret som aftenkronotyper, og de viste markant flere depressive symptomer, højere niveauer af rumination og større alkoholforbrug.

Aftenkronotyper havde også væsentligt dårligere søvnkvalitet, hvilket kunne forklares med 'socialt jetlag' og ophobning af søvnmangel.

Det antages, at morgenmennesker har lettere ved at handle med opmærksomhed, fordi de sover bedre og er mindre trætte og uopmærksomme. På den anden side har nataktive personer dårligere søvnkvalitet og er derfor mere tilbøjelige til at være trætte og mindre tilstedeværende i nuet.

Undersøgelsen understreger, at mindfulness fremmer fokus på nutiden og reducerer opmærksomheden på negative erfaringer fra fortiden eller bekymringer om fremtiden. Dette kan ifølge forskerne mindske risikoen for depression ved at skabe et mere balanceret tidsperspektiv.

Da næsten 50 % af deltagerne blev betragtet som nataktive, er det vigtigt at undersøge sammenhængen mellem sene sengetider og depression for at finde metoder til at forebygge det, påpeger Evans.

"Depression er et alvorligt sundhedsproblem, der rammer mange mennesker globalt. Det påvirker den daglige funktion og kan have konsekvenser for både arbejde og uddannelse. Det øger også risikoen for at udvikle andre alvorlige sygdomme som hjertesygdomme og slagtilfælde," siger han.

"Vores forskning viser, at strategier, der fremmer mindfulness (såsom guidet meditation og mindfulness-øvelser), forbedret søvnkvalitet og reduceret alkoholforbrug, vil have en positiv indvirkning på disse personers mentale sundhed."

Evans foreslår også, at justering af arbejdstider eller skoletider kunne hjælpe, da dårlig søvnkvalitet blev identificeret som en væsentlig risikofaktor for depression.

Han foreslår, at senere mødetider om morgenen vil give studerende mulighed for at få længere søvn og dermed opnå bedre søvnkvalitet.