Der findes en te, der forbrænder fedt og hjælper dig med at tabe dig mens du sover: Her er den

22/03/2024 21:17

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Forskere har opdaget, at en bestemt type te øger varmeproduktionen i kroppen ved at forbrænde fedt, mens vi sover.

Mest læste i dag

At te er en naturlig hjælp til at forbrænde fedt er velkendt. Indholdet af thein og koffein (og meget mere) gør det til en god ven for dit stofskifte. Men at det kan hjælpe dig med at tabe dig, mens du sover, er overraskende. 

Alligevel er det netop, hvad en undersøgelse udført af Tsukuba Universitet i Japan hævder. Her lyder det, at det at drikke en bestemt type te kan hjælpe med at forbrænde fedt, uafhængigt af fysisk aktivitetsniveau og kost. 

Det drejer sig om Oolong-te, som er udbredt i Kina og Taiwan, og som i forhold til oxidation og smag placerer sig mellem grøn og sort te. Det produceres gennem en unik metode, der involverer visning af planten under stærkt sollys og oxidation før krølling og vridning. Ligesom andre teer indeholder Oolong-te også vitaminer, mineraler og nyttige antioxidanter.

Frem for alt har forskerne opdaget, at Oolong-te har en termogen effekt. Det vil sige, at det øger varmeproduktionen i kroppen gennem fedtforbrænding. Kumpei Tokuyama, fra Tsukuba Universitet, der ledte forskningen, siger:

"Vi ved, at te indeholder forbindelser, der stimulerer fedtstofskiftet. Og Oolong, som kun udgør 2% af verdens te, indeholder de samme forbindelser, der findes i grøn te, men i mindre mængder. Men Oolong ser ud til at være mere effektiv til at forbrænde fedt sammenlignet med grøn te, selvom begge indeholder lignende mængder af koffein."

I forbindelse med dette studie testede forskerne en gruppe frivillige, der drak Oolong-te, en drik baseret på ren koffein eller et placebo i to uger. Resultaterne viste, at deltagerne, der havde drukket Oolong-te eller koffein, oplevede en 20% stigning i nedbrydningen af fedt sammenlignet med kontrolgruppen. Med den forskel at effekterne af Oolong te fortsatte selv i hvile.

Eftersom koffein påvirker søvnen, og søvnunderskud igen kan påvirke stofskiftet, ønskede forskerne at undersøge deltagernes søvnkvalitet under eksperimentet. Trods koffeinens rygte var der ingen forskel på søvnmønstrene i testgruppen eller placebo-gruppen.

Derfor mener holdet af forskere, at det at drikke en kop Oolong-te ikke bør holde os vågne hele natten, men det kan hjælpe os med at forbrænde flere kalorier. Før man jubler og tænker på at blive klar til sommeren ved at drikke te, bør man vente på de endelige resultater af undersøgelsen.

"De stimulerende effekter af Oolong-te på fedtnedbrydning under søvn kunne have reel relevans for vægtkontrol," forklarer professor Tokuyama.

"Men, vi skal forstå, om de effekter, vi observerede i studiet, oversættes til et reelt tab af kropsfedt over en længere periode. Desuden ønsker vi at teste en koffeinfri Oolong-te for bedre at skelne effekterne af koffein fra andre komponenter. Det vil hjælpe os med at forstå nøjagtigt, hvordan Oolong hjælper med fedtnedbrydning."