Advarsel fra tandlæge: At springe tandbørstning over inden sengetid kan være skadeligt for hele kroppen

21/08/2023 22:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er ikke kun tænderne der tager skade af de skadelige bakterier.

Mest læste i dag

At negligere tandbørstningen inden sengetid kan have negative konsekvenser for hele kroppen, advarer en tandlæge ifølge en artikel fra Express.

Det påpeges, at at undlade tandbørstning om aftenen ikke kun kan føre til tandkaries, men det kan også efterlade bakterier, som spredes i hele kroppen.

To gange om dagen

Vigtigheden af at børste tænderne to gange dagligt er noget, vi har lært fra en tidlig alder for at forhindre plakdannelse.

Plak er en film af bakterier, der ophober sig på tænderne. Hvis man ikke børster tænderne ordentligt, kan dette medføre tandkødsproblemer og huller i tænderne.

Ikke desto mindre viser nyere forskning, at mere end halvdelen (51 procent) af voksne i Storbritannien undlader at børste deres tænder mindst en gang om ugen.

Forskning udført af Oral Health Foundation afslører, at en ud af otte personer (13 procent) ikke børster deres tænder regelmæssigt, det vil sige mindst tre gange om ugen.

Undersøgelsen viser også, at flere mennesker springer tandbørstning over om natten (39 procent) sammenlignet med om morgenen (19 procent).

Yngre voksne er endnu mere tilbøjelige til at ignorere børstningen - to ud af tre personer (65 procent) under 35 år undlader at børste tænder mindst en gang om ugen, sammenlignet med fire ud af ti (40 procent) af dem over 55 år.

Påvirkning på hele kroppen

Dr. Sulaman Anwar, en specialiseret parodontolog og implantatkirurg, finder ikke resultaterne overraskende. Han bemærker, at mange af hans patienter har en tendens til at betragte mundpleje isoleret fra resten af kroppen.

Dr. Anwar uddyber: "Patienter fejlagtigt tror, at vores fokus som tandlæger kun er på tænderne, men den holdning er vi gået væk fra. Forskningen viser, at bakterier fra munden kan sprede sig i hele kroppen. Nogle kan nå hjernen, og andre kan påvirke hjertet."

Det er bekymrende, at en ud af ti personer (10 procent) børster deres tænder i et minut eller mindre, modsat den anbefalede standard på to minutter.

Dr. Anwar understreger, at dårlig mundhygiejne har forbindelse til flere sundhedsmæssige problemer, inklusive hjertesygdomme, slagtilfælde, demens, komplikationer under graviditet og endda seksuel sundhed.

"Munden fungerer som indgangen til kroppen. Alle disse aspekter kan påvirkes af din tandplejerutine. Hvis folk forsømmer deres tænder eller kun børster en gang om dagen, især hvis de undlader det om natten, efterlader de mange bakterier på tænderne," fortsætter han.

Dr. Anwar advarer om, at om natten, når mængden af spytproduktion er lav, kan bakterierne lettere sprede sig i blodbanen. Dette kan ikke kun føre til tandproblemer, men bakterierne kan også cirkulere i resten af kroppen og på lang sigt påvirke helbredet negativt.

En sund rutine

For at opnå en god tandbørstningsrutine er det vigtigt at følge en bestemt metode, ifølge Dr. Anwar.

Han forklarer: "Jeg råder ofte mine patienter til at starte på højre side og arbejde sig over til venstre, børste bidfladerne, tændernes indersider og gentage proceduren for de nederste tænder. Dagen efter kan man begynde på den modsatte side. Mange begynder ofte med stor energi, men mister intensiteten hen ad vejen. Derfor kan det resultere i en skæv børstning, hvor nogle områder bliver børstet grundigt, mens andre bliver forsømt. Og husk venligst at rengøre mellem tænderne ved hjælp af enten interdentale børster eller tandtråd, da du ellers overser 40 procent af din mund."

Dr. Anwar deler sine bedste tips til god mundhygiejne:

  • Børst tænderne to gange dagligt - om morgenen og aftenen - med fluoreret tandpasta.

  • Forebyggelse er bedre end helbredelse - få regelmæssige tandeftersyn mindst én gang om året.

  • Brug tandtråd eller interdentale børster til at rense mellem tænderne.

  • Vent 45 minutter til en time efter at have spist, før du børster tænderne.