Kræftsygdomme kan fortsat påvirke livet længe efter, at behandlingen er afsluttet.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse vil hver tredje dansker være berørt af kræft, inden de når 75 år. Men selv efter at sygdommen er bekæmpet, fortsætter udfordringerne.
En nylig rapport baseret på svar fra over 3.000 tidligere kræftpatienter afslører, at 70 procent har oplevet senfølger som træthed, angst, inkontinens, seksuelle vanskeligheder eller nedsat hukommelse. Disse senfølger kan gribe alvorligt ind i både privat- og arbejdsliv.
"Flere overlever kræft nu end tidligere, hvilket er en positiv udvikling. Men det fører også til, at flere oplever senfølger. Vores undersøgelse viser desværre, at mange ikke får den nødvendige hjælp," siger Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse.
Patienter får ikke hjælp
Ifølge en ny 'Barometerundersøgelse' fra organisationen, som inkluderer data fra personer diagnostiseret med kræft 2-2,5 år tidligere, angiver 40 procent et behov for hjælp til at håndtere fysiske, psykiske eller seksuelle senfølger. Heraf oplever op til tre fjerdedele, at hjælpen er utilstrækkelig, særligt inden for seksuelle (72 procent) og psykiske (71 procent) senfølger, men også de fysiske (55 procent).
Kræftens Bekæmpelse presser på for at sikre landsdækkende, ensartede tilbud til dem, der lider af senfølger efter kræft. Organisationen foreslår bl.a. oprettelsen af generelle senfølgeklinikker i alle regioner, et tilbud der i øjeblikket kun findes i to regioner.
"Det er vigtigt, at patienter med senfølger ikke står alene med at navigere i sundhedsvæsenet. Samarbejdet mellem praktiserende læger, kommuner og hospitaler bør styrkes," tilføjer Helen Bernt Andersen.
Politisk fokus
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) annoncerede i efteråret 2023, at håndtering af senfølger vil være en central del af den kommende kræftplan 5, hvilket Helen Bernt Andersen bifalder.
"Vi er glade for, at senfølger er på dagsordenen politisk, og vi bidrager med viden og anbefalinger. Vi håber, det vil afspejle sig i den nye kræftplan og i kommende anbefalinger fra Sundhedsstrukturkommissionen," siger hun.
Konsekvenser af senfølger
Senfølger kan opstå både af selve kræftsygdommen og som følge af selve kræftbehandlingen. Senfølger kan have mange konsekvenser:
Det kan give forringet livskvalitet samt risiko for et ændret arbejdsliv og udfordringer med at fastholde jobbet
Det kan føre til ensomhed, fordi man trækker sig fra sociale relationer og socialt liv
Der kan komme udfordringer med intimiteten i ens parforhold
Læs hele undersøgelsen her: Kræftpatienters behov og oplevelser med sundhedsvæsenet i opfølgnings- og efterforløbet