6 advarselssignaler på diabetes, du ikke må ignorere

04/08/2023 14:30

|

Sebastian Ilsøth

Der findes flere tydelige tegn på diabetes, som man aldrig bør ignorere. Foto: Shutterstock
Mange går rundt og lider af diabetes uden at ane det. Her er seks symptomer, som man ikke bør ignorere.

Mest læste i dag

Tegn på diabetes: I Danmark findes der omkring 320.000 personer, der lider af diabetes, da deres krop ikke kan nedbryde sukker i blodet på egen hånd.

Denne tilstand skyldes manglen på insulinproduktion i bugspytkirtlen, hvilket normalt nedbryder sukkeret i blodet. Hvis diabetes ikke behandles i tide, kan det have alvorlige konsekvenser for helbredet.

Faktisk anslås det, at op til 750.000 personer i Danmark har forstadier til diabetes. Derfor er der en række symptomer og tegn på diabetes, som det er vigtigt at være opmærksom på, hvis man har mistanke om, at ens blodsukker ikke kan regulere sig selv.

Liste: Symptomer på diabetes

1. Tørst og hyppig vandladning

Diabetes udtørrer kroppen, hvilket fører til konstant tørst, som ikke let kan slukkes. Man drikker vand hele tiden, og samtidig har man hyppig vandladning. Dette skyldes det forhøjede sukkerniveau i blodet, der udskilles i urinen. Sukkeret binder væske, hvilket resulterer i øget vandladning, lettere dehydrering og tørst.

Langvarig diabetes kan også føre til nyreskader på grund af nyrernes overarbejde med at udskille affaldsstoffer og rense blodet. I alvorlige tilfælde kan det føre til nyresvigt, hvor dialysebehandling bliver nødvendig.

2. Nedsat appetit og pludseligt vægttab

Ved diabetes oplever mange en reduceret appetit i forhold til tidligere. Kroppen arbejder hårdere med at nedbryde kosten, hvilket kan føre til pludseligt vægttab hos voksne med diabetes. Voldsom og uforklarlig træthed er også et tegn på diabetes.

3. Voldsom dårlig ånde

Et skjult tegn på diabetes, især ved type-1 diabetes, kan være acetone-lugt (lugten kendes fra neglelakfjerner) ud af munden. Dette er en indikation af, at man bør søge læge og blive undersøgt.

Ved type-1 diabetes producerer bugspytkirtlen ingen insulin (som man derfor skal indtage med sprøjte), mens type-2 diabetes er karakteriseret ved produktion af utilstrækkeligt insulin i forhold til kroppens behov. Type-2 diabetes ses oftest hos overvægtige personer. Cirka 10-15 procent af diabetespatienter lider af type-1, mens 80 procent lider af type-2, også kendt som gammelmandssukkersyge.

4. Sår, der ikke heler

Det lange tidsforbrug på at nedbryde sukkeret i blodet tager ressourcer væk fra andre vigtige opgaver i kroppen. Dette medfører, at sår bliver inficeret hurtigt og heler langsommere, da kroppen dagligt skal kæmpe med at nedbryde glukose i blodet.

5. Nedsat syn

Nethinden har svært ved at klare det pres, som blodkarrene i øjet udsættes for ved sukkersyge. Hvis blodkarrene i synet brister, ophobes væske inde i øjet, hvilket kan true det skarpe syn. Ubehandlet sukkersyge kan i alvorlige tilfælde føre til blindhed, og derfor sendes sukkersygepatienter regelmæssigt til øjenlægetjek.

6. Graviditet

Nogle gravide kvinder kan udvikle en særlig form for diabetes under deres graviditet, kaldet gestationel diabetes, som forekommer hos cirka fem procent af gravide kvinder. Denne form for diabetes er oftest midlertidig og forsvinder efter fødslen.

Under graviditeten kan den gravide kvinde ikke producere tilstrækkeligt insulin til kroppens behov, og tilstanden viser sig typisk mellem 24. og 28. uge af graviditeten.

Det er vigtigt at konsultere en læge, da kvinder med denne midlertidige form for diabetes ikke udskiller glukose i blodet, hvilket kan skabe problemer for fosteret, hvis det ikke behandles i tide.

Desuden føder kvinder med denne form for diabetes ofte større børn, hvilket øger risikoen for kejsersnit.

Men så længe den gravide kvinde følger en sund kost, motionerer regelmæssigt og får tjekket sit blodsukker hos lægen, er der ingen særlig fare for barnet, der ikke får nogen følgevirkninger af sygdommen.