Vigtig meddelse til bilejere: Kan stige med op til 100.000 kroner

13/05/2024 06:41

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Dette bør du være opmærksom på, i forhold til bilmarkedet i Danmark.

Mest læste i dag

Priserne på bestemte bilmodeller kan stige med op til 100.000 kroner, ifølge en forudsigelse fra FDM.

Årsagen til denne prisforhøjelse er øgede importafgifter, som specifikt vil påvirke visse biltyper, rapporterer B.T.

Det betyder konkret, at ejere af elbiler fremstillet i Kina – og det gælder ikke kun for kinesiske bilbrands – vil opleve højere priser.

FDM har udtalt følgende om situationen: "Vi forventer, at EU vil indføre højere importafgifter på kinesiske biler, hvilket vil være en udfordring for både europæiske forbrugere og den grønne omstillings fremgang," siger Torben Lund Kudsk, afdelingschef hos FDM.

Den nuværende afgift på kinesiske elbiler er 10 procent. Selvom de fremtidige takster endnu ikke er bestemt, forventes de at kunne stige til 25 procent.

EU's begrundelse for dette tiltag er, at statsstøtte til kinesisk elbilproduktion skaber 'konkurrenceforvridning'.

"Ifald disse toldstigninger bliver videreregnet til forbrugerne, vil en forhøjelse af afgiften fra 10 til 25 procent have en betydelig økonomisk indvirkning ved bilkøb," forklarer Torben Lund Kudsk og tilføjer, "For de billigste modeller til 235.000 kroner, vil dette resultere i en prisstigning på over 26.000 kroner, hvilket vil være mærkbart for budgettet. For de mere populære modeller kan stigningen være på 50.000 kroner eller mere."

Det skal noteres, at de nye afgiftssatser vil gælde for alle bilmærker produceret i Kina, ikke kun de kinesiske mærker.

FDM har beregnet forventede prisstigninger for fire populære modeller af kinesisk-producerede elbiler ved en toldsats på 25 procent i forhold til den nuværende på 10 procent:

  • Byd Dolphin Comfort: Stigning på 26.657 kroner.

  • Volvo EX30 SM Extended Range: Stigning på 37.319 kroner.

  • Tesla Model 3 LR: Stigning på 41.545 kroner.

  • Xpeng G9 RWD SR: Stigning på 93.371 kroner.

FDM er kritisk over for dette nye tiltag og udtaler: "En øget told på kinesiske elbiler kan reducere konkurrencen på elbilmarkedet, også for dem produceret i Europa, og derved begrænse udvalget af især billigere elbiler," siger Torben Lund Kudsk i en pressemeddelelse.

Brancheorganisationen Bilbranchen DI udtrykker også bekymring over de mulige højere toldsatser. "Det er beklageligt, da det skaber stor usikkerhed, ikke kun blandt bilforhandlere, men også hos forbrugerne, da der cirkulerer mange rygter, men få konkrete informationer," siger direktør Thomas Møller Sørensen.

EU har opfordret medlemslandene til at registrere hver importeret kinesisk personbil fra 6. marts 2024, hvilket kan blive relevant, hvis den nye told indføres med tilbagevirkende kraft.