Var du klar over det? Så meget er dit hus værd i 2030

21/06/2024 12:09

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Vidste du det?

Mest læste i dag

Vismændene har fremlagt en 'langtidsprognose' for boligpriserne frem mod 2030. Ifølge deres vurdering vil huspriserne i gennemsnit stige med cirka 4,6 % om året i perioden fra 2026 til 2030. Dette rapporterer Realkredit Danmark, som har analyseret vismændenes forudsigelser.

Hvis man ejer et gennemsnitligt parcelhus, der kostede 2 mio. kroner i 2023, vil prognosen indebære, at det vil koste omkring 2,65 mio. kroner i 2030 – en samlet stigning på 650.000 kroner, svarende til mere end 30 % i perioden.

Dette fremgår af en pressemeddelelse.

"Timingen for at komme ind på boligmarkedet er derfor ganske gunstig med udsigt til prisstigninger de kommende år, hvilket kan hjælpe med at opbygge noget friværdi," siger Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home.

Fremskrivningen bør dog tages med et gran salt, mener Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Han forklarer, at prognosen hovedsageligt baserer sig på en 'lineær trend' for huspriserne siden 1955, og vi skal tilbage på denne trend mod slutningen af perioden. Da vi lige nu ligger lidt under trenden, vil det mekanisk betyde, at huspriserne skal stige betydeligt for at opnå 'balance'.

Realkredit Danmarks egen analyse af boligbyrden – omkostningerne ved at købe og eje en bolig i forhold til disponible indkomster – viser også, at det brede boligmarked ser fornuftigt ud prismæssigt i et historisk perspektiv.

"Ser man på boligbyrden på landsplan, ligger vi omkring det historiske gennemsnit for de seneste cirka 40 år. Boligmarkedet er derfor hverken dyrt eller billigt i historisk sammenhæng," forklarer Christian Hilligsøe Heinig om det nuværende prisniveau.

Dog påpeger han, at der stadig er lokale 'lommer' af boligmarkedet, som fremstår dyre. For eksempel er boligbyrden for ejerlejligheder i København tæt på en historisk top, oplyser Realkredit Danmark.