Ukendt lov resulterer i bøderegn: Ny trafiklov har kostet danskerne mere end 4 millioner kroner

19/11/2023 09:36

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Street View
Mange danskere kender ikke til den nye lov, der har skabt en vaskeægte bøderegn.

Mest læste i dag

For cirka en måned siden trådte nye regler i kraft i miljøzonerne i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Frederiksberg.

Dieselbiler klassificeret som Euronorm 1-4 blev forbudt at krydse byernes grænser, medmindre de er udstyret med et godkendt partikelfilter, ifølge data frigivet af Miljøstyrelsen og rapporteret af Ekstra Bladet.

I løbet af den første måned blev der udstedt 3045 administrative bødeforelæg fra Aalborg til Frederiksberg til ejere eller brugere af dieselbiler, der brød miljøzonereglerne. København og Frederiksberg alene modtog 1786 af disse bøder, da miljøzonen gælder for hele byen, undtagen en transitrute til og fra Nordhavn.

Den lovændring, der trådte i kraft den 1. oktober 2023, giver de fem største danske kommuner mulighed for at stramme kravene for ældre dieselbiler med det formål at forbedre luftkvaliteten.

Ifølge Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning opfylder 2695 dieselbiler i København og 554 i Frederiksberg ikke de nye regler. Region Hovedstaden har 12.000 dieselbiler, der påvirkes af ændringen, og landsdækkende berører det op mod hver tiende dieselbil.

Bøden for ulovligt at krydse miljøzonen er 1500 kroner for personbiler og 12.500 kroner for lastbiler og busser. Denne stramning har haft til formål at forbedre luftkvaliteten og har samtidig indbragt mere end fire millioner kroner i bøder, viser nye tal.

Mens nogle ser loven som et skridt i den rigtige retning for at bekæmpe luftforurening, føler andre sig uretfærdigt ramt. For mange bilister er det også en udfordring og et klart eksempel på, hvordan en lovændring kan have omfattende konsekvenser for dagligdagen i danske byer.