Sygehuse: Antallet af indlagte siger markant

05/01/2022 07:34

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

I takt med at coronasmitten breder sig, oplever de store akuthospitaler i Region Hovedstaden nu også, at antallet af indlagte med COVID stiger – samtidig er der et stigende antal medicinske patienter indlagt af andre årsager.

”Vi venter med nogen bekymring på, om de mange smittede hen over jul og nytår giver øget pres på vores hospitaler. Derfor er vi nødt til at forberede os på at kunne skalere op og dermed flytte rundt på personalet, men der er et stort fokus på, at hospitalerne først og fremmest hjælper og aflaster hinanden,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

Det vurderes løbende om der er behov for at skaffe yderligere kapacitet til COVID-patienter.

Hospitalsdirektionerne mødes næste gang den 6. januar for at drøfte, om der skal skaleres op fra det nuværende trin 3 (260 pladser) til patienter, der indlægges til behandling for COVID – de såkaldt alment isolerede patienter. Antallet af indlagte ventes aktuelt at ligge omkring 300 inkl. patienter indlagt på intensiv.

Isolation er krævende

”Selvom det stigende antal COVID-patienter ikke ser ud til at havne på intensiv, så er der stadig en del af patienterne, som er meget syge. Og uanset hvad er det en stor belastning for hospitalerne, når et stadig stigende antal patienter skal behandles i isolation med alt, hvad det kræver af personalet med brug af bøvlede værnemidler og ekstra meget fokus på hygiejne. Samtidig er der mange medarbejdere, der er syge eller hjemsendt i isolation. Så samlet set er der et stort pres,” siger Lars Gaardhøj i en pressemeddelelse.

På grund af presset har Region Hovedstaden også midlertidigt suspenderet udrednings- og behandlingsgarantien med ikrafttræden fra 3. januar, og der sendes en del patienter ud til behandling på privathospitaler.

Fordeling af patienter

Hospitalerne skal sammen med Akutberedskabet vurdere, hvordan de bedre fordeler patienter, så der tages størst muligt hensyn til patienternes behov for behandling, mulighederne for transport og den øvrige belastning på hospitalerne.

”Derfor vil der være patienter, der oplever, at de i stedet for en indlæggelse på Hvidovre eller Bispebjerg Hospital køres til fx Nordsjællands Hospital. Det er måske ikke optimalt af hensyn til de pårørende, men vi er nødt til at fordele patienterne der, hvor der er flest hænder til at tage imod. Det håber vi, at der er forståelse for,” siger Lars Gaardhøj.

Mens der opleves stort pres på afdelinger, der behandler både COVID-patienter i almen isolation og patienter med andre akutte sygdomme, så er der lige nu ikke behov for at skrue op for antallet af pladser til intensivpatienter. Her ligger tallet stabilt omkring 100 patienter og ca. 30 med COVID.