Ringer din chef til dig i ferien? Sådan har du ret til at reagere

13/07/2024 11:07

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Kender du dine rettigheder som lønmodtager, hvis du bliver syg i ferien eller dit fly bliver forsinket?

Mest læste i dag

Kufferten er pakket, og du står i lufthavnen klar til tre ugers afslapning ved poolen, men så ringer chefen. Hvad er reglerne egentlig, når du først er taget på ferie?

- Når din ferie er begyndt, kan den ikke ændres eller aflyses. Din chef har ikke ret til at kalde dig tilbage på arbejde, og principielt må chefen heller ikke forstyrre dig med mails eller sms’er under din ferie. Det er en gråzone, som også afhænger af kulturen på arbejdspladsen. Vi opfordrer alle til at holde fri, når de har fri, og det skal arbejdsgiveren også respektere, siger Jena Juul Holm, advokat og chef for juridisk center i 3F.

Dette meddeler 3F i en pressemeddelelse.

Sygdom under ferien

Endelig er du kommet afsted på den ferie, du har set frem til i flere uger, men nu ligger du med feber på hotelværelset. Hvad er dine rettigheder i forhold til arbejdet, hvis du bliver syg under ferien?

- Hvis du bliver syg i ferien, har du ret til erstatningsferie efter 5 sygedage inden for samme ferieår. Det er vigtigt, at du giver din leder besked om sygdom allerede på første sygedag, og det er en betingelse, at du får en lægeerklæring som dokumentation for din sygdom. Du skal selv betale for lægeerklæringen, siger Jena Juul Holm.

- Hvis du bliver rask igen under ferien, kan du vælge at holde resten af ferien eller vende tilbage på arbejde. Det er vigtigt, at du giver din leder besked om, hvad du vælger, når du melder dig rask, tilføjer Jena Juul Holm.

Alvorlige flyforsinkelser

Ferien er ved at være slut, og du står nu i lufthavnen og ser til din skræk, at dit fly er så forsinket, at du ikke kan nå hjem til tiden og dermed ikke kan møde på arbejde som planlagt. Hvad gør du?

- Selvom det ikke er din skyld, at du ikke kan møde på arbejde til tiden på grund af en flyaflysning eller forsinkelse, har du ikke ret til at udskyde din opstart på arbejde. Hvis dette sker, anbefaler vi, at du straks kontakter din arbejdsgiver og informerer om situationen. Du må under ingen omstændigheder forholde dig passiv over for arbejdsgiver. Du risikerer at blive opsagt eller i værste fald bortvist fra din arbejdsplads, advarer Jena Juul Holm.

- Din arbejdsgiver vil være berettiget til at trække dig i løn for det manglende fremmøde, medmindre I kan aftale, at du bruger ekstra feriedage. Det forudsætter dog, at arbejdsgiver er indstillet på det, og at du har optjent ferie nok, siger Jena Juul Holm.