Rammer tusindvis af danskere: Nye skatteregler træder i kraft

21/05/2024 13:24

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
De nye skatteregler rammer tusindvis af danskere.

Mest læste i dag

Hvert år pendler cirka 17.000 personer fra Sverige til Danmark og cirka 1.400 personer fra Danmark til Sverige. Denne udveksling er meget værdifuld for begge lande. Øresundsbroen fremmer mobiliteten for pendlerne, og virksomhederne nyder godt af forbedrede muligheder for at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse, som Dagens.dk har modtaget.

De nuværende pendlerbeskatningsregler, som stammer fra 2003, skaber unødvendige komplikationer for både arbejdsgivere og pendlere, og nogle regler giver utilsigtede skattefordele til visse grupper. Derfor er den danske og svenske regering enige om at forbedre Øresundsaftalen. Forhandlingerne og den tekniske udformning af aftalen er allerede langt fremme, og målet er, at aftalen træder i kraft i 2025:

"Et integreret arbejdsmarked på tværs af Øresund er en klar fordel for både Danmark og Sverige. Men der er behov for enklere regler, som både pendlere og arbejdsgivere nemt kan forstå. Derfor er den danske og svenske regering enige om, at vi inden for den nærmeste fremtid vil justere Øresundsaftalen," siger skatteminister Jeppe Bruus.

Revideringen af den eksisterende aftale skal gøre det allerede velfungerende arbejdsmarked på tværs af Øresund endnu bedre. Målet er blandt andet at reducere de administrative byrder for arbejdsgiverne og forenkle de nuværende beskatningsregler:

"Vi har brug for pendlernes arbejdskraft i Danmark. Derfor vil vi blandt andet se på, hvordan vi kan gøre det lettere for arbejdsgivere at ansætte medarbejdere, der bor på den anden side af sundet. Samtidig vil vi rydde op i skatteregler, der er urimelige, og som giver visse grupper bedre vilkår end dem, der bor og arbejder i Danmark," siger skatteministeren.

I dag beskattes offentligt ansattes hjemmearbejde i bopælslandet, mens resten af arbejdet beskattes i arbejdslandet. Dette skaber unødvendige administrative byrder for offentligt ansatte, som skal opdele deres indkomst mellem Danmark og Sverige på årsopgørelsen. Privatansatte beskattes derimod typisk af hele deres indtægt i arbejdslandet, inklusiv lønnen for hjemmearbejde:

"Offentligt ansatte pendlere skal ikke have besvær med årsopgørelsen, når vi allerede har velfungerende regler for privatansatte pendlere. Derfor foreslår vi at ensrette reglerne," siger skatteministeren.

Aftalen forventes også at forenkle og ensrette reglerne for beskatning af blandt andet SU og pensionsopsparinger, så de bliver ens for pendlere bosat i Danmark og Sverige.