Meget få danskere er klar over denne lyskryds-regel: Den omhandler ikke det gule lys

27/09/2023 07:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
To ud af fem danskere kender ikke til reglen, der kan koste dem dyrt.

Mest læste i dag

Danskerne har en tendens til at overvurdere deres egne færdigheder i trafikken, ifølge en ældre undersøgelse, som Codan har fået udført af Epinion.

I følge denne undersøgelse mener hele 81 procent af danske bilister, at de uden forberedelse ville bestå en køreprøve. Trods dette er der kun ganske få, der kan svare korrekt på fem udvalgte spørgsmål om trafikregler. Dette fremgår af en ny undersøgelse blandt 1.250 danske personer med kørekort, som blev offentliggjort i en pressemeddelelse fra Codan Forsikring.

Antallet af trafikulykker i Danmark har været relativt konstant i de seneste mange år, men Codans egen skadesstatistik viser faktisk en lille stigning i kollisioner med motorkøretøjer. Undersøgelser peger på, at de fleste ulykker sker på grund af manglende opmærksomhed fra bilisterne. Camilla Amstrup, Privatkundedirektør hos Codan, forklarer:

"Selvom vejene er blevet sikrere, og bilerne mere intelligente, har det ikke været muligt at nedbringe antallet af trafikulykker, og dette skyldes, at mange danske bilister undervurderer betydningen af opmærksomhed, når de kører. Enten er de distraherede, eller også overvurderer de deres egne evner og kører for hurtigt eller for tæt. Dette resulterer i, at mange misforstår situationer i trafikken, da de glemmer det pensum, de lærte til køreprøven, og for eksempel fejlplacerer sig eller misforstår skilte."

Ud over overvurderingen af deres evner i forhold til køreprøver viser Codans undersøgelse også, at kun fem procent af personer med kørekort generelt anser deres kørefærdigheder for at være dårligere end gennemsnittet.

Chokerende mange kender ikke denne p-regel

Endvidere viser undersøgelsen, at hele 41 procent af deltagerne ikke er bekendt med en p-regel vedrørende lyskryds. De er uvidende om, at man skal parkere mindst 10 meter væk fra et kryds. Parkering tættere på et kryds kan medføre bøder, og manglende kendskab til denne regel kan hurtigt blive en dyr affære.