Hjerteforeningen udsender en advarsel til alle danskere om Facebook-opslag: Kan koste dig livet

20/08/2023 07:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Nu kommer Hjerteforeningen med en direkte advarsel til danskerne.

Mest læste i dag

"At overleve et hjerteanfald alene: En vejledning på to minutters læsning."

Sådan formuleres det i et opslag, der for tiden spredes vidt på sociale medier, herunder Facebook.

Opslaget har imidlertid affødt en reaktion fra Hjerteforeningen, som har valgt at udgive en meddelelse på deres egen Facebook-side. Organisationen advarer mod indholdets nøjagtighed.

I opslaget fremgår tydelige anvisninger til, hvordan man bør reagere, såfremt man oplever en smertefuld fornemmelse i brystet, der "udstråler til armen og kæben og bevæger sig op til hjertet."

"En effektiv måde at hjælpe dig selv på er ved gentagne, kraftige host," lyder det.

Ikke desto mindre, ifølge Hjerteforeningen, er dette ikke korrekt. Organisationen betegner det som "falske oplysninger" og pointerer, at de ikke kan stå inde for de delte påstande.

Foto: Facebook

Lokalavisen i Aarhus rapporterer, at lignende opslag tidligere er blevet kopieret og delt – tilfælde inkluderer 2020, hvor faktatjekmediet Tjekdet.dk granskede emnet.

I forbindelse med Tjekdet.dk's undersøgelse rådførte de sig med Jens Flensted Lassen, en kardiologiprofessor ved Odense Universitetshospital, som heller ikke kunne bakke op om den delte viden.

Han advarede endda imod at følge den foreslåede metode.

"Hvis folk undlader at ringe 1-1-2 øjeblikkeligt, fordi de tror, at hoste er løsningen, kan det resultere i tabte dyrebare sekunder, der ultimativt kan udgøre forskellen mellem liv og død," udtalte han til Tjekdet.dk i 2020.

Af denne grund, hvis du har mistanke om, at du er ramt af et hjerteanfald, bør du omgående ringe til alarmnummeret 1-1-2.