Har været frygtet i 15 år: Alvorlig sygdom har nået Danmark

25/08/2024 05:20

|

Sebastian Ilsøth

Illustrationsfoto - Foto: sergey kolesnikov/Shutterstock
For første gang i 15 år, er der fundet positive tests på den alvorlige sygdom i landet.

Mest læste i dag

For første gang i 15 år er den frygtede sygdom bluetongue, som rammer drøvtyggere, blevet påvist i Danmark.

Denne gang er det en fåre- og kvægbesætning nær Travsted i Tønder Kommune, der er blevet ramt af sygdommen, der især rammer får, geder og kvæg.

Det rapporterer Presse-fotos.dk.

Fødevarestyrelsen reagerede torsdag aften, da en dyrlæge mistænkte, at et dødt får kunne være smittet med bluetongue. Prøver blev straks taget, og mistanken blev bekræftet. Nu er der indført restriktioner for besætningen, som omfatter 180 får og omkring 40 kreaturer.

Ifølge enhedschef og dyrlæge Mette Kirkeskov Sie er det nu forbudt at flytte dyr ind eller ud af besætningen uden godkendelse fra Fødevarestyrelsen.

Tidligere på året advarede Dansk Veterinær Konsortium om, at sygdommen kunne nå Danmark, da en særlig variant blev fundet i Tyskland, Belgien, Holland og England.

Bluetongue's alvorlige konsekvenser

Bluetongue er en alvorlig og smertefuld sygdom, der kan føre til alt fra væskeansamlinger i hovedet, sår i munden, halthed, aborter og høj dødelighed. Hos får kan man også se en karakteristisk blåfarvning af tungen.

Der ydes ingen erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvilket gør sygdommen til en økonomisk byrde for de ramte dyreholdere.

Desuden mister Danmark nu sin status som bluetongue-frit land, hvilket vil have store konsekvenser for eksporten af levende kvæg og andre produkter til lande uden for EU.

Hvad gør Fødevarestyrelsen?

For at reducere risikoen for smittespredning har Fødevarestyrelsen øget overvågningen af sygdommen.

Desuden leder man efter en vaccine, som forventes at blive tilgængelig senere på året.

Da sygdommen primært spredes gennem insekter, er det dog usikkert, om restriktionerne alene kan forhindre yderligere spredning.