'Forbudt' ord i telefonsamtaler - Derfor bør du ikke starte en telefonsamtale med at sige 'ja'

09/05/2024 12:25

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com
Ordet ja, bør du ikke starte en telefonsamtale med.

Mest læste i dag

De fleste mennesker har en forskellige måde at besvare et telefonopkald. Nogle siger 'Hej' efterfulgt af deres navn, andre siger hallo, og nogle tredje tager telefonen og bare siger 'Ja'.

Ifølge IT-instruktør Adam Gordon fra IPproTV, der holder træningskurser for store og offentlige organisationer, så er det en glimrende ide at stoppe med at besvare et opkald med 'ja'.

Ifølge eksperten genererer dette en alt for stor risiko.

Årsagen skal findes i, at svindlere kan ringe op, og optage en samtale, og hvis du starter ud med at sige ja, så kan de bruge dette som 'samtykke' og svindle sig til det ene og det andet. Eksempelvis tilmelde dig uønskede tjenester m.m.

Selvom transaktioner foretaget over telefonen i Europa er ret sjældne, er det ikke svært at forestille sig et lidt anderledes, mere passende scenarie. Vær opmærksom på, at ordet "ja" sat i den rette kontekst kan udgøre grundlag for falsk markedsføringssamtykke.

Gordon selv mener, at telefonsvindel i de kommende år, i stedet for at tage form af direkte afpresning, vil udvikle sig til bredt forståede mystifikationer.

Som han påpeger, vil kunstig intelligens spille en vigtig rolle i denne praksis, og mere specifikt chatbots, som nu er "så avancerede, at de let kan udgive sig for at være mennesker og efterligne menneskelige manerer" fortæller han.

Stemmetyveri – fakta og myter

For nylig er måske den mest almindelige bekymring stemmetyveri, det vil sige en situation, hvor en kriminel ringer op og takket være AI anvender en bekendt stemme, for eksempel den fra en slægtning.

Faktum er, at selvom mange slår alarm, er stemmekloning i realtid en meget beregningstung opgave, derfor er det ret urealistisk. I hvert fald indtil videre.

Dog betyder dette ikke, at manipulation af samtaler ikke udgør en trussel. Kun er truslen lidt anderledes end den måske synes.

Adam Gordon hævder, at robotten ikke behøver at udgive sig for at være en bestemt person. Det er nok, at den lyder troværdig som et menneske, og efter hans mening åbner dette et bredt felt for indledende screening af potentielle ofre.

På et senere tidspunkt, kombineret med ægte optagelser af samtaler med offeret, kan det udgøre grundlag for at skabe fiktive samtaler. Til sidst kan de bruges, for eksempel til at afpresse offeret eller personer fra hans nærmeste omgivelser.

Det er bedst slet ikke at svare på ukendte numre, hvis man spørger Adam Gordons. Hvis telefonen er privat, ikke arbejde, og du ikke venter på noget bestemt opkald, så lad være med at tage telefonen. Det er alt og det er det.