Forbløffende mange danske borgere ved det ikke: DSB refunderer penge ved forsinkelse eller aflysning

22/08/2023 10:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Bliver dit tog aflyst, kan du få kompensation.

Mest læste i dag

Når dit tog er forsinket, resulterer det ofte i irritation og lang ventetid. Det de fleste imidlertid ikke er klar over, er, at der faktisk er mulighed for kompensation, hvis ens DSB-tog er forsinket eller aflyst.

Uanset om du regelmæssigt benytter togtransport eller blot skulle med toget en enkelt gang, så er det vigtigt at vide, at der er mulighed for at få kompensation.

Dette fremgår af en artikel i Avisen, udgivet via Ritzau Fokus.

De specifikke procedurer varierer dog afhængigt af situationen. Herunder kan du få en oversigt over de forskellige muligheder.

Lars Wiinblad, som er projektchef i Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk, udtaler:

Enkeltbillet eller pendlerkort?

"Det er relevant at skelne mellem enkeltbilletter og pendlerkort. Hvis du har et pendlerkort, er det enkelt at opnå kompensation, hvis toget er forsinket. Med et pendlerkort kan du tilmelde dig pendlerrejsetidsgarantien, og så er der reelt ikke andet, du behøver at gøre. Kompensationen udbetales automatisk."

Hvis du ikke har et pendlerkort, men derimod har en enkeltbillet, skal du udfylde en formular for at opnå kompensation.

Beløb afhænger af forsinkelse

Størrelsen af kompensationen afhænger af forsinkelsens længde. Hos DSB giver en forsinkelse på en halv time ret til en refusion på 25 procent af billetprisen. En forsinkelse på en time giver ret til halvdelen af billetprisen, halvanden time giver 75 procent, og ved to timers forsinkelse gives en fuld refusion.

Der er også mulighed for at vælge en erstatningsbillet, som kan bruges til alle enkeltrejser, men som skal anvendes inden for et halvt år.

Beløb ved aflysning af tog

Når et tog aflyses, afhænger kompensationen af det tidspunkt, du oprindeligt skulle være nået frem til din destination:

"Hvis du oplever en forsinkelse eller aflysning, der resulterer i en forsinkelse på over en time, har du mulighed for at afstå fra rejsen og få refunderet billetprisen."

Kompensation ved togskift

Det er vigtigt at bemærke, at kompensationen kun dækker inden for ét selskab, så der kan ikke forventes kompensation for hele rejsen, hvis kun ét selskab er involveret i forsinkelsen.

En undtagelse fra dette er, hvis du har købt en samlet rejse. I dette tilfælde er det igen ankomsttidspunktet, der afgør kompensationens størrelse.