Eksperter advarer: Fjernelse af næsehår kan føre til alvorlige hjernekomplikationer

05/08/2023 12:35

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Voksning, barbering og plukning af hårene i næseborene er måske ikke så god en idé, på trods af, hvad de sociale medie tendenser siger.

Mest læste i dag

Voksning af næsehårene har været en af de seneste trends, men det kan faktisk være skadeligt for dit helbred. Eksperter og læger har advaret om, at fjerning af næsehår ved voksning, barbering eller plukning kan føre til helbredsmæssige problemer og gøre dig mere modtagelig for infektioner.

Næsehårene spiller en vigtig rolle i at forhindre skadelige partikler i at komme ind i vores krop gennem næsen og hjælper med at opretholde fugtigheden i den indåndede luft. Heldigvis er der måder at holde næsehårene pæne på uden at fjerne dem helt, ved hjælp af trimning og udtyndingsteknikker.

Ifølge eksperter fra Healthline er elektriske trimmere og specielle sakse den bedste måde at forhindre, at næsehårene stikker ud. De advarer imod at bruge hårfjerningscreme, da det kan føre til indånding af giftige dampe og skade slimhinderne i næsen.

Nogle voksprodukter eller laserbehandlinger, der kun er målrettet mod hårene umiddelbart inde i næseborene, kan være mere acceptable ifølge Healthline. Dog opfordrer nogle læger stadig til forsigtighed.

En læge fra den britiske sundhedsstyrelse, Karan Raj, forklarer på Instagram, at næsehårene har to typer: mikroskopiske fimrehår, der filtrerer slim og sender det til halsen, og stive hår, der forhindrer store partikler i at nå bagsiden af næsen. Plukker man de lange stive hår, kan det føre til infektion, da bakterier kan komme ind omkring hårsækken.

Hjernebylder eller hjerneabscesser er en alvorlig komplikation, der kan opstå, hvis bakterier eller svampe trænger ind i hjernevævet efter en infektion eller alvorlig hovedskade. Risikoen for at udvikle en hjerneabsces er ekstremt lav, men det er en livstruende tilstand, der skal diagnosticeres og behandles hurtigst muligt. Komplikationer fra hjerneabscesser kan inkludere mild til moderat hjerneskade, epilepsi og meningitis.

Alt i alt er det bedst at undgå at fjerne næsehårene helt og i stedet bruge en elektrisk trimmer for at holde dem under kontrol.