Ejere af to ældre iPhone-modeller får erstatning af Apple: Her er det forventede beløb.

01/09/2023 18:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Apple havde bevæget sig ud på dybt vand, og nu betaler de prisen.

Mest læste i dag

Apple er blevet pålagt at udbetale en betydelig sum på 3.417.235.000 danske kroner til ejere af ældre iPhone-modeller i henhold til et forlig indgået i 2020. Tidligere havde to iPhone-brugere udfordret dette forlig, men deres appel blev afvist, hvilket betyder, at pengene nu skal udbetales.

Sagen drejer sig om en større gruppe ejere af ældre iPhone-modeller, der hævdede, at Apple med vilje nedsatte hastighed og ydelse på visse iPhone-modeller for at håndtere batteri- og processorproblemer. Dette blev betragtet som en af de mest omfattende tilfælde af kundesvindel i historien, ifølge Mercury News fra San Francisco.

Datoen for ansøgninger om erstatning er dog overskredet, da denne frist udløb den 6. oktober 2020. Cirka tre millioner iPhone-kunder søgte om at deltage i erstatningen, og på nuværende tidspunkt forventes hver deltager at modtage omkring 443 danske kroner (65 dollars), hvis deres ansøgning godkendes. Advokaten Tyson Redenberger, der repræsenterer kunderne i sagen, har angivet dette beløb.

De berørte telefonmodeller inkluderer iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus samt forskellige SE-modeller med styresystemerne iOS 10.2.1 og nyere. Desuden omfatter det også iPhone 7 og 7 Plus med styresystemerne iOS 11.2 og nyere. Den endelige erstatningsstørrelse vil variere afhængigt af antallet af godkendte krav, og flere krav er stadig under behandling, ifølge Tyson Redenberger, der udtalte dette til avisen.

Selvom Apple nægtede ethvert ansvar, indgik de alligevel et forlig i sagen og accepterede at betale et beløb mellem 2,1 milliarder og 3,4 milliarder danske kroner. I 2019 argumenterede Apple i forbindelse med søgsmålet, at batterierne i iPhones gradvist mister effektivitet over tid, og ældre enheder kan opleve ydelsesnedsættelser som følge af softwareopdateringer. Apple udtalte dengang: "Tilføjelse af flere funktioner øger også kompleksiteten og kan mindske hastigheden. At tilbyde flere funktioner eller øget hastighed kan også have en negativ indvirkning på hardwarens levetid."