Eco eller kort vask? Svaret vil nok overraske dig

26/04/2024 22:03

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock
Med stigende energipriser kan det være en god ide at læse med her.

Mest læste i dag

Gennem de seneste år har danskerne haft mere fokus på energipriser end nogensinde før. Hvor de færreste har tænkt længe over elregningen tidligere, så er det noget, der er blevet kigget grundigt på siden covid-19 begyndte og efterfølgende da krigen i Ukraine startede.

Derfor har mange lagt deres vaner om, og forsøgt stille nogle relevante spørgsmål. Et af dem er, om man bør vaske sit tøj på 'eco' eller på kort vask, for hvad er egentlig billigst?

Skal jeg vaske med Eco eller kort vask?

Det er nærliggende at tænke, at det kortere program vil være det bedste at vaske med. Men faktisk er svaret noget helt andet.

Det er faktisk stadig væsentlig billigere at vaske med Eco programmet.

Det skyldes, at kilowatt-timeforbruget på en Eco vask stadig er lavere end på en kort vask. 

Det er nemlig, når vandet skal varmes op, at det er dyrt, ikke så meget tromlen. Og på Eco programmet er der mindre vand, der skal opvarmes i forhold til den hurtigere korte vask.

Vær opmærksom på, hvornår du sætter den over

Dog skal du stadig være opmærksom på at sætte din vask over i god tid, før energipriserne stiger igen.

Ser du derfor i din app, at energiprisen er høj om en time, så er det en god idé, at vente med at vaske, hvis det er muligt.

Så et godt råd er at vente til de timer, hvor energiprisen er lavest og så sætte vasken over der.

De vigtigste råd, når du vasker

Først og fremmest er det vigtigt at fylde vaskemaskinen helt op. Selvom det er nærliggende at tænke, at tøjet ikke bliver helt rent, så er det ikke tilfældet.

Dit tøj bliver helt rent, selvom den er fyldt.

Derefter anbefaler Tænk, at hvis tøjet ikke er så beskidt, så kan du med fordel vaske i en noget koldere temperatur.

Dog skal du være opmærksom på, at bakterier og støvmider først dør ved 60°C, og tøj med ekstra hårdføre bakterier fra for eksempel opkast, blod eller diarré bør vaskes ved minimum 80°C. 

Er du nysgerrig på, hvor meget du præcis sparer, så kig i manualen til din vaskemaskine. Her finder du svaret på, hvor meget du sparer.