Den vil komme til at påvirke samtlige danske bilister: Ny kørekortregel kan være på vej

15/03/2024 18:47

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Ny kørekortregel kan være på vej.

Mest læste i dag

Cirka to måneder tilbage blev Danmark introduceret for nye regler vedrørende kørekort, og det ser ud til, at der kan komme flere ændringer.

I disse dage diskuterer medlemmerne af Europa-Parlamentet (MEP'er) en mulig ny regulering, der vil påvirke alle, der kører bil i Danmark.

Denne forordning sigter mod at højne sikkerhedsniveauet på Europas veje og vil uden tvivl have en betydelig indvirkning.

Ifølge RTE er der tale om en regel, der kan ændre, hvordan danskere opretholder gyldigheden af deres kørekort.

Denne regel er en del af en større strategi for trafiksikkerhed i Europa og fokuserer på at kræve obligatoriske medicinske tjek for chauffører over hele EU. Formålet er at mindske antallet af trafikulykker og -dødsfald væsentligt.

Det konkrete forslag

Det foreslåede tiltag indebærer, at førere af biler, motorcykler, og traktorer i EU skal have en lægeundersøgelse hvert 15. år, mens bus- og lastbilchauffører skal tjekkes hvert femte år.

Disse lægetjek er tænkt som en metode til at bekræfte, at alle chauffører stadig er fysisk egnede til at føre et køretøj.

I Danmark gælder det i øjeblikket, at kørekort udstedt før den 19. januar 2013 generelt er gyldige indtil indehaveren fylder 70 år, hvorefter de skal fornys. Dette er specielt relevant for ældre bilister, som typisk skal have fornyet deres kørekort, når de når denne alder, jf. FDM's oplysninger om emnet.

MEP Karima Delli har udtalt, at loven ikke er ment som en byrde, men snarere en gratis og enkel løsning til at forbedre vejsikkerheden.

Målet er at beskytte trafikanter ved at forhindre personer med potentielt farlige helbredsproblemer i at køre bil.

Dette forslag er en del af EU's målsætning om at halvere antallet af trafikrelaterede dødsfald og alvorlige skader inden 2030 og i sidste ende eliminere dem helt inden 2050.

EU overvejer også at indføre digitale kørekort, der kan tilgås via smartphones, hvilket vil modernisere og harmonisere kørekorts systemet på tværs af medlemslandene. Dette er dog allerede en realitet i Danmark.